23948sdkhjf

Solbrønd skal gemme sommersolens varme til vinter

Pensioneret ingeniør har i 15 år opvarmet sit hus året rundt udelukkende med solvarme, som han har lagret i en såkaldt solbrønd. Nu skal solbrønden sættes i produktion.
Kan man gemme solens varme i jorden om sommeren og hente den op igen til opvarmning af bygninger og huse om vinteren?

Det har pensioneret ingeniør Niels Kristian Knudsen, Hedensted, bevist, at man kan, og perspektiverne i den opdagelse får nu tre lokale virksomheder til at kaste sig ud i en produktion af den solbrønd, som Niels Kristian Knudsen opfandt i 1980 og som i 15 år opvarmede hans hus i Hedensted. Det skriver Horsens Folkeblad.

- Helt enkelt kan man sige, at man bruger jorden som batteri for solvarmen. Problemet med solvarme har været, at den leverer masser af varme om sommeren, hvor man ikke har brug for det, og ikke så meget om vinteren, hvor man har brug for det. Det problem løser Knudsens solbrønd, siger Henrik Hougaard, ingeniør og partner i ingeniørfirmaet Drias i Tørring, som sammen med IC Electric og Hedensted VVS Service har stiftet firmaet Sunwell, der skal stå for produktion, salg og opsætning af solbrønden.

- Vi har alle tre i forvejen erfaring med at projektere eller sælge og opstille solcelle-anlæg, og da vi blev præsenteret for Knudsens opfindelse, var vi ikke i tvivl om, at der var muligheder i projektet, fortæller Carsten Due, IC Electric, til Horsens Folkeblad.

Første anlæg til sommer
De tre lokale erhvervsfolk har fået opfindelsen efterprøvet på VIA University College i Horsens og herfra var der grønt lys.

- Vi var i forvejen begejstrede for ideen og den begejstring blev ikke mindre af, at VIA også sagde god for resultaterne, fortæller Jens Palmelund, Hedensted VVS Service.

Alligevel skulle der gå halvandet år, før de tre Sunwell-stiftere var klar til at fortælle om det nye samarbejde.

- Vi ville være sikre på, at dokumentationen var i orden, før vi meldte noget ud, og det er vi nu, fortæller Jens Palmelund til Horsens Folkeblad.

Hedensted Kommune støtter ifølge Horsens Folkeblad det potentielle energieventyr ved at stille en af kommunens institutioner til rådighed for det første anlæg.

- Vi har fået en aftale med Hedensted Kommune, som betyder, at vi kan installere en solbrønd ved en af kommunens institutioner og derigennem få dokumentation for at teknologien virker, som den skal, fortæller Carsten Due, der forventer, at det første anlæg kan være i jorden omkring sommerferien.

De tre stiftere af Sunwell vurderer, at der vil gå cirka et år fra, at det første anlæg er oppe at køre, til solbrønden kan komme i handelen.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094