23948sdkhjf

Concito: Billigere energi kan give bedre miljø

En markant omlægning af energiafgifterne, hvor afgifterne på el og fjernvarme sænkes, mens afgifterne på olie, naturgas og kul til opvarmning og transport øges, vil kunne mindske Danmarks CO2-udledninger betydeligt, mener den grønne tænketank.
Der vil være betydelige klimamæssige gevinster i en mere hensigtsmæssig udformning af de høje danske energiafgifter. Det er konklusionen i en analyse af de danske energiafgifters effekt på Danmarks CO2-reduktionsmål fra Concito.

Et hovedproblem for de danske energiafgifter er, ifølge den grønne tænketank, den relativt hårde beskatning af el og fjernvarme. CO2-udledningen fra el og fjernvarme reguleres i dag af EU’s CO2-kvotesystem, og der er derfor tale om dobbeltbeskatning, når man samtidig lægger høje nationale afgifter på disse energiformer.

El og fjernvarme overbeskattes
Ifølge beregninger foretaget af Copenhagen Economics, vil en afgiftsomlægning, hvor el og fjernvarme beskattes lempeligere, mens de fossile brændsler beskattes hårdere kunne reducere CO2-emisssionen i de ikke-kvoteregulerede sektorer med 8 % frem mod 2020. Dertil kommer, at især lavindkomstfamilierne, der er storforbrugere af el og fjernvarme samt store dele af erhvervslivet vil få reduceret energiregningen markant.

- Den nuværende overbeskatning af el og fjernvarme forhindrer, at vi udnytter det store klimamæssige potentiale i at flytte energiforbruget fra de fossile brændsler i boligopvarmning og transport til de mere klimavenlige energiformer el og fjernvarme, udtaler Frans Clemmesen, cheføkonom hos Concito.

- Når det er en politisk målsætning, at VE-baseret elektricitet skal erstatte de fossile brændsler som den centrale energikilde i det danske energisystem, holder det ikke, at vi samtidig beskatter strømmen tre-fire gange så hårdt som fossile brændsler, tilføjer han.

Vindmøllestrøm overbeskattes
Resultatet er ifølge Concito, at vi oven i VE-støtten bliver nødt til at bruge flere milliarder kroner på at udbygge elnettet til udlandet, så de kan få glæde af den billige danske vindenergi.

- Det er ulogisk at lade dansk erhvervsliv og danske husholdninger betale mange milliarder kroner om året i støtte til Danmarks ambitiøse vindsatsning, for derefter at lægge en høj strafafgift på deres forbrug af den samme strøm. En afskaffelse af denne strafafgift på el vil samtidig bidrage til at opfylde den danske CO2-reduktionsmålsætning, siger Frans Clemmesen.

Concito foreslår på den baggrund en markant omlægning af energiafgifterne, hvor afgifterne på fjernvarme og især el sænkes markant, mens afgifterne på brug af olie, naturgas og kul til opvarmning og transport øges. Husholdninger, der anvender olie eller naturgas til boligopvarmning vil opleve en stigning i energiregningen på ca. 1.000 kr. om året. Brugere af fjernvarme vil opleve et nogenlunde tilsvarende fald. Bruger man en varmepumpe falder varmeregningen med hele 4.000 kr. om året.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.097