23948sdkhjf

Ekspert: Forgiftningen af 180 mennesker i Korsør er kun toppen af isbjerget

Det kan give forhøjet kolestoroltal, lavere fødselsvægt, risiko for abort, lever- og nyresygdomme og i værste tilfælde kræft. Giftigt brandskum, indeholdende stoffet PFAS, kan ligge i jorden ved brandskoler, flyvepladser, militæranlæg og lignende steder over hele landet.

Læs hele september-udgaven af magasinet Forsyning her

Det har allerede forgiftet 180 mennesker i Korsør, som spiste oksekød fra køer, som græssede nær en brandskole.

"En miljøskandale", der er ved at udfolde sig i regioner og kommuner over hele landet, kalder Philippe Grandjean, professor i klinisk farmakologi, farmaci og miljømedicin ved Syddansk Universitet, forureningssagen fra Korsør.

For siden sagen kom frem i december 2020 er den kun blevet større og større og Philippe Grandjean forudser, at der vil dukke flere forureninger op rundt omkring i Danmark. For kommunerne har hverken viden, ressourcer eller penge til at håndtere forureningen, siger han.

- Det her er kompliceret kemi og så står kommunerne med deres gode vilje og begrænsede ressourcer. De vil måske gerne håndtere det her, men de mangler penge og viden. Der er helt sikkert mindst en snes øvelsespladser, hvor der er brugt store mængder brandskum, og de skal alle undersøges til bunds, så man ved, hvor meget forurenet jord, der skal fjernes, siger Philippe Grandjean, der er en af verdens førende forskere indenfor PFAS-forurening, til Kommunefokus.

Men hvordan kunne det gå så galt, at 180 mennesker blev forgiftet og at alle landets regioner nu undersøger, om de har lignende forgiftninger i deres regioner? Synderen hedder PFAS og fandtes indtil for knap 20 år siden i mange produkter som kosmetik, tekstiler, imprægnering og brandskum.

I 2006 blev PFAS forbudt i EU og i 2014 var brugen af stoffet i brandskum udfaset i Danmark. Men da stoffet ikke er nedbrydeligt, ligger det den dag i dag stadig i jorden omkring flyvepladser, brandskoler, militæranlæg og andre steder i Danmark, hvor man har holdt brandslukningsøvelser.

- PFAS, også kaldet fluorstoffer, er nogle utrolige nyttige industrikemikalier, som blandt andet bruges til skumslukning. Fluorstoffer er meget stabile, de nedbrydes ikke i kroppen eller miljøet, men ophobes til gengæld. Så selvom der er nogle få dråber PFAS i vandet over et år, så udskiller man vandet fra kroppen, men fluorstofferne bliver i kroppen. Og tilsvarende PFAS fra skumslukning hober sig op, forklarer Philippe Grandjean.

Og det var præcis, hvad der skete på brandskolen i Korsør. Man holdt op med at bruge PFAS-baseret brandskum i 2001, men stofferne blev liggende i jorden og blev med regnvandet skyllet ud på en nærliggende mark, hvor køer fra en lokal kogræsserforening gik.

Gennem de sidste 15 år har kogræsserforenings medlemmer spist kød fra de forgiftede køer og kalve, formand for foreningen Kenneth Nielsen har overfor Jyllands Posten anslået, at han de sidste 15 år har spist op til 15 kilo kød om året.

Danmarks Teknisk Universitet har påvist, at bare ét gram kød fra de forgiftede kalve fra marken indeholdt 156 til 230 nanogram PFAS, hvilket vil udgøre ”en væsentlig sundhedsskadelig risiko” at spise.

Det overstiger altså langt grænseværdierne fra Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet, som fastslår, at en person maks. må indtage 13 nanogram PFAS pr. kg. legemsvægt pr. dag. For en person på 70 kg svarer det til 910 nanogram PFAS pr. dag.

Prøver ventede i otte måneder

De første prøveresultater, som viste alarmerende høje niveauer af PFAS i vandet ved brandskolen i Korsør, blev foretaget i marts 2020. Målingerne viste en koncentration af PFAS på 2800 ng/L, hvilket er 4300 gange højere end de tilladte 0,65 ng/L, som er miljømyndighedernes maksgrænse.

Men først i december 2020 nåede prøvesvarene fra vandværket SK Forsyning til Slagelse Kommunes teknik- og miljøchef, har Jyllands Posten kunnet dokumentere. Det er et forløb, som borgmester John Dyrby Paulsen (S) i dag er utilfreds med.

- Vi målte ikke efter PFOS, vi var med i et EU-projekt, hvor vi målte efter medicinrester i vandet. Og de prøver blev sendt videre til Sverige, så der gik noget tid. Vi skulle have gjort tingene anderledes, det er jeg utilfreds med i dag, men jeg må også sige, at det er, hvad der kan ske i den slags sager. Der skulle være reageret før, men sagen er alt for alvorlig til, at jeg bare vil sige, at den og den skal fyres, siger John Dyrby Paulsen til Kommunefokus.

Når forureningen af vandet er gået under radaren i så mange år, skyldes det ifølge professor Philippe Grandjean, at de grænseværdier, som Miljøstyrelsen har opereret med, ikke har været skrappe nok.

- Man har ikke kontrolleret det her tæt nok og man har brugt analysemetoder med for høj grænseværdi. Man har undersøgt grundvand og sikkert også kommunevand og konstateret: Det her er under grænseværdien, så det er ikke noget problem. Og det er altså problematisk, for de har helt sikkert brugt en analysemetode, som ikke duer til de lave værdier, vi stiler mod nu. Og de er først for nyligt begyndt at tænke på jordforurening, så de har ikke fået opdateret grænseværdien, forklarer Philippe Grandjean.

John Dyrby Paulsen mener selv, at Slagelse Kommune har taget ansvar i samme øjeblik, man blev klar over at der var en PFAS-forurening ved brandskolen i Korsør.

- I den her slags sager vil der være en vis berøringsangst. Men vi valgte at tage ansvaret, vi gider ikke sidde og pege på, hvis ansvar det er. Vi tager det på os, for vi risikerer, at ingen andre gør det. Jeg synes måske, at nogen har forsøgt vaske hænder undervejs, siger John Dyrby Paulsen, som ikke ønsker at uddybe, hvem han mener, har vasket hænder.

Slagelse Kommune har efterfølgende sat flere initiativer i gang, blandt andet har kommunen fået foretaget 27 boringsmålinger, som man nu afventer svar på.

Kommunen er i gang med at afgøre, om der allerede nu skal udbetales erstatning til de ramte borgere, selvom ansvaret for forgiftningen endnu ikke er klarlagt. Alle de 180 forgiftede borgere er eller vil blive undersøgt på Arbejds- og Socialmedicinske afdeling på Holbæk Sygehus.

10 børn, som har spist de forgiftede kød, har forhøjede kolesterol- og nyretal og er nu indkaldt til yderligere undersøgelser, skrev Jyllands Posten mandag.

Artiklen er en del af temaet Magasinet Energy Supply.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11