23948sdkhjf

Energiforskning: Ny aftale med USA kan accelerere den grønne omstilling

Den 7. juni holdt Danmark og USA en virtuelt signeringsceremoni for en aftale, hvor landene for første gang nogensinde skaber en klar ramme for, hvordan USA og Danmark fremover vil samarbejde om energiforskningen i en fælles søgen efter klimavenlige, teknologiske løsninger. Den historiske aftale vil kunne vise vejen for en hurtig og effektiv overgang til bæredygtige energisystemer verden over. 

USA har netop (gen)tilsluttet sig Parisaftalen, og landet taler for alvor om grøn omstilling. Eksempelvis er der skitseret muligheder for massive mængder af offshore-vindmølleparker på USA’s østkyst, hvor der tales om en samlet kapacitet på 300 GW i 2050. EU har ligeledes lagt planer for en kapacitet på 300 GW offshore-vind i 2050, svarende til ca. 25 gange mere end i dag. Derfor giver det rigtig god mening, at USA og Danmark samarbejder om udvikling af løsninger til massiv integration af fluktuerende vindenergi i elnettet og energisystemet generelt. 

Selve offentliggørelsen af aftalen er på trapperne, men den omfatter bl.a. forskning inden for vindenergi, digitaliserede energisystemer, integration af vedvarende energi, sektorkobling, fleksibilitet, Power2X, samt brændselsteknologi herunder brint. 

Tidligere har det været svært at få penge til projekter med USA, men med aftalen afsætter begge lande penge til samfinansiering af fælles forsknings- og udviklingsprojekter. Det vil gøre det langt lettere at samarbejde. 

Selv om vi i Danmark ofte tænker, at vi forskningsmæssigt er blandt de førende i verden inden for grøn energi, så viser erfaringen fra smart energy-projekter med hjemsted på DTU Compute, at vi kan lære meget af hinanden.

F.eks. samtænker forskerne på USA’s 17 nationale laboratorier, de såkaldte DOE National Labs, computing, digitalisering og energisystemer. I Europa derimod er digitalisering og energisystemer placeret hver for sig under DG ENER og DG CNECT. Her kan vi blive inspireret af det setup, som amerikanerne har og bringe det med ind i EU’s nye fokusering på digitalisering gennem The Digital Compass, hvor EU vil understøtte den grønne omstilling og målene i European Green Deal. 

Omvendt tror jeg, at USA kan lære meget af vores sektorkobling, hvor vi forbinder forskellige energiformer i energisystemet og sparer CO2. Eksempelvis er fjernvarme stort set ukendt i USA, og der kan Danmark vise, hvordan vi kan udnytte fleksibiliteten i sådanne termiske systemer for at skabe balance i fremtidens vejr-drevne energisystem, bare for at nævne et enkelt oplagt nedslag. 

Danmark og USA har faktisk taget forskud på samarbejdet gennem en seminarrække arrangeret af DTU Compute, Innovation Centre Denmark – Boston og Energy Cluster Denmark, hvor danske og amerikanske forskere fra DOE Labs, Energistyrelsen, Energinet, EWII og Center Denmark fortæller om arbejdet med den grønne omstilling. Det andet seminar kører online den 22. juni med fokus på fleksibilitet og storskala-integration af vindenergi fra bl.a. energiøer, mens det tredje seminar finder sted fysisk i Boston i oktober. 

Med denne nye samarbejdsaftale skruer USA og Danmark væsentligt op for mulighederne for projektsamarbejde. Jeg forventer mig meget af aftalen, også set i lyset af, at USA og Danmark tænker forskningsprincipper på samme måde og gerne deler software gennem open source; en trend der også ses ifm. EU’s nye fokus på digitalisering. Og det er glædeligt, at vi nu forener kræfterne for at imødegå alvorlige klimaforandringer. 

Artiklen er en del af temaet Klumme.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093