23948sdkhjf

- Nye tal viser affaldsenergisektor i topform

Eksternt indlæg skrevet af Allan Kjersgaard og Torben Frandsen, specialkonsulenter i Dansk Affaldsforening.

De kommunale affaldsenergianlæg viser atter engang, at de leverer både lavere behandlingstakster, billigere fjernvarme og mindre omkostninger til gavn for danske husholdninger og virksomheder. Den nyeste af Energistyrelsens benchmarkrapporter for affaldsforbrændingssektoren (forkortet BEATE) er netop offentliggjort, og har tal med for 2017.

Den viser flotte resultater for alle tre parametre:

  • Siden 2010 er den gennemsnitlige takst for at få behandlet et ton affald på affaldsenergianlæg faldet med 20 procent.
  • Den fjernvarme, affaldsenergianlæggene producerer, er ligeledes faldet i pris. Overordnet set er prisfaldet fra 2010 frem til 2017 på ca. 14 procent. 
  • Udover det klare fald i henholdsvis affaldstakten og affaldsvarmeprisen ses et fald i anlæggenes totale omkostninger per ton energiudnyttet affald på ca. 10 pct. fra 2010 frem mod 2017.

Fakta viser dermed, at de kommunalt ejede affaldsenergianlæg drevet efter non-profit-principper (hvile-i-sig-selv) effektiviserer på både drift og resultater – til trods for, at de ikke har været stillet over for konkrete lovmæssige effektiviseringskrav fra centraladministrationen. Og det selvom diskursen de seneste mange år har været, at kun en konkurrenceudsættelse kan give effektiviseringer. Virkeligheden i sektoren viser, at det ikke er tilfældet.

Mod en CO2-neutral affaldsenergisektor

I kommunerne og affaldsselskaberne er vi imidlertid optagede af at levere positive resultater på flere end blot den økonomiske bundlinje. Sektorens nye store udviklingsvej er i vores øjne CO2-fangst.

CO2-fangst og affaldsenergi er det perfekte match. Klimarådet, Concito, De Økonomiske Råd og regeringen peger selv på CO2-fangst som afgørende for at nå 70%-målet – og de danske affaldsenergianlæg ønsker at bidrage. Mange anlæg har allerede konkrete planer om CO2-fangst, som kan realisere reduktioner på ca. 2 mio. tons CO2 til lave omkostninger sammenlignet med andre tiltag til CO2-reduktioner.

Vi peger dog på, at de rigtige rammevilkår skal på plads - også for transport, lagring og nyttiggørelse. Lige nu frygter vi, at den betydelige usikkerhed om, hvordan den politiske beslutning om konkurrenceudsættelse af sektoren realiseres, slører centraladministrationens fokus på det, som vel er det egentlige mål: CO2-reduktioner.

Kritisk at rapporter er forsinkede

Dansk Affaldsforening er i øvrigt stærkt kritisk over, at benchmark-rapporten for 2017 er over 2½ år forsinket. Det er en direkte overtrædelse af tidsfristerne i affaldsaktørbekendtgørelsen, som fastsætter hvornår Energistyrelsen skal offentliggøre data. 

De foreløbige tal for 2018 og 2019, som Dansk Affaldsforening har bidraget med kvalitetssikring af, viser, at kommunale affaldsenergi fortsætter med at effektivisere.

Vi ser frem til, at de endelige 2018- og 2019-rapporter kan slå fast, at den kommunale affaldsenergisektor er både effektiv og klimamæssigt et godt aktiv for Danmark.

Artiklen er en del af temaet Klumme.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078