23948sdkhjf

Motivationsfaktor eller party-killer: Bygningspuljen driller varmepumpeaktørerne

13 timer.

Så lang tid tog det for omstillingsparate og tilskudshungrende boligejere at tømme Bygningspuljen, da den første runde i 2021 løb af stabelen den 7. april.

Puljen på 250 millioner kroner åbnede klokken ti, og der var der allerede langt over 22.000 danskere i kø og efter få minutter var det tal steget til over 40.000. Sidst på aftenen lukkede puljen. Der var slet og ret udsolgt.

Det betød, at rigtig mange måtte gå forgæves i forsøget på at få del i de 250 millioner kroner. 

- Det er stærkt problematisk, at vi igen kan se, at boligejernes interesse for at deltage i den grønne omstilling tilsyneladende langt overgår den politiske forståelse for behovet, sagde Simon O. Rasmussen, underdirektør hos Tekniq Arbejdsgiverne, der repræsenterer cirka 4.100 virksomheder indenfor el, vvs og metal, dengang om situationen. 

Han frygter, at boligejerne mister lysten til at udskifte oliefyr og naturgas med en grøn varmepumpe, når ganske få kommer gennem nåleøjet.

- Vi risikerer, at boligejerne – især dem som forgæves har søgt støtte fra puljen både i 2020 og nu – i stedet bare vælger at holde sig til det velkendte og udskifter deres nuværende fyr med en ny udgave af de gas- eller oliefyr, som Bygningspuljen ellers har til formål at udfase. Sker det, vil der typisk gå 10 års tid, før disse boligejere atter opfatter det som relevant for dem at skifte til en varmepumpe, siger Simon O. Rasmussen.

Hos Færch-Morsø Køl ApS, der sælger og installerer varmepumper, har Bygningspuljen ikke ført noget godt med sig. 

- Vi oplever ovenpå den kaotiske åbning af Bygningspuljen, at kunder opgiver konvertering til varmepumpeanlæg, og i stedet vælger at udskifte det gamle naturgasanlæg med nyt af samme slags eller udskifte det gamle oliefyr med træpillefyr, hvilket er stik modsat hensigten med puljen, siger Gunnar Søndergaard, salgschef hos Mors-virksomheden. 

Ikke kun manglende lyst

Det er dog ikke kun risikoen for, at danskerne mister lysten til at udskifte olie- og gasfyr med en varmepumpe, der har vist sig at være en hæmsko for branchen. 

Rent faktisk har Bygningspuljen som koncept fået betydning for aktører i varmepumpebranchen såvel producenter, som leverandører og installatører. 

For med lovning om tilskud til udskiftning af varmekilde oplever aktørerne, at boligejerne bliver påholdende og helst venter med investeringerne til, der er givet tilsagn om støtte fra Bygningspuljen.

- Min kritik gælder konceptet som helhed. Det virker temmelig håbløst i forhold til markedet og den administration, eller mangel på samme som følger, og ikke mindst bivirkningerne i marken, som for vores vedkommende gælder varmepumpemarkedet som stort set er sat i stå, fordi at olie-, gas- og biokunderne, som gerne vil skifte til varmepumpeanlæg, håber på energitilskud fra puljen og dermed udsætter installationerne, siger Gunnar Søndergaard. 

Det samme siger Ken Thon hos varmepumpeproducenten DVI Energi. 

- Hele branchen kunne have haft det meget bedre uden Bygningspuljen, siger han, der som Gunnar Søndergaard oplever, at boligejerne afventer situationen og holder sig fra at investere indtil, der ér givet tilsagn. 

Hos Panasonic oplever Area Manager, Christian Holten, at der indfinder sig en vis stilstand i market op til en tilskudsrunde. 

- Vi oplever store ’stop and go´s’ i salget i markedet. Cirka en måned før hver tilskudsrunde bremser væksten i vores salg op, hvorefter salget de efterfølgende måneder nærmest eksploderer. De store dynamikker giver store udfordringer i kapacitet og kvalitet i markedet, siger Christian Holten.

Manglende tålmod

Panasonic har i den seneste tid haft fremgang og fordoblet salget, men det skyldes ikke Bygningspuljen. Tvært imod. 

Christian Holten vurderer, at Bygningspuljens bidrag til varmepumpevæksten hos Panasonic er meget begrænset. Tilskuddene til danskernes varmepumpeinstallationer kommer nemlig et helt andet sted fra. 

- Folk benytter håndværkerfradrag og den besparelse, de ellers ville misse ved udeblivende udskiftning, som incitament til deres beslutning. Herudover giver folk udtryk for, blandt andet på Facebook, at de ikke har tid til at sidde 12 timer i kø for endnu en gang at blive skuffet, siger Christian Holten og tilføjer: 

- Hos Panasonic  oplever vi ikke, at folk mister gejsten for at skifte varmekilde, men mere troen på, at de kan få et tilskud. Det oplevede vi blandt andet her omkring anden runde, (7. april 2021, red.), hvor der kom en del ordrer ind til vores installatører fra kunder, der ikke havde fået tilskud, men som ikke havde tålmodighed til at vente mere. 

Det samme gør sig gældende i Sørup hos Ken Thon og DVI Energi.

- Vores salg steg sidste år og vores salgtal i år er også rigtig gode.Men det var ikke på grund af Bygningspuljen. Det sker i høj grad uden om den proces. Slutkunderne har ikke tillid til Bygningspuljen. De gider ikke vente og benytter sig i stedet af håndværkerfradraget, siger Ken Thon.

På den korte bane

Hos Gunnar Søndergaard har Bygningspuljen betydet, at der er brugt rigtig meget tid på opgaver, der næsten er tabt på forhånd.

- Det er naturligvis frustrerende for disse borgere, men ikke mindre frustrerende for os varmepumpeinstallatører.  Det har bevirket at varmepumpeinstallationer stort set har været sat i stå det seneste år, hvor vi har måttet arbejde intenst for ”døde” sager, siger Gunnar Søndergaard, der påpeger, at Bygningspuljen, som konceptet er skruet sammen for nuværende, fungerer stik mod hensigten.

Hos Panasonic vurderer Christian Holten, at Bygningspuljen ikke løser det, den er sat i verden for – i hvert tilfælde ikke på den korte bane.

- På den korte bane har det givet færre installationer, end der ellers ville have været med tre måneders opbremsning i forbindelse med tilskudsrunderne. Men når de forskellige runder begynder at overlappe hinanden, vil det skabe et bedre flow i ordrerne. Da ordningen kører i flere år, tror jeg, at puljen i det lange løb kommer til at løse det, den er skabt til, siger en fortrøstningsfuld Christian Holten

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

2.348