23948sdkhjf

Kinesisk talentprogram muligt cover-up for industrispionage: Dansk vindsektor råber vagt i gevær

I følge FBI og flere efterretningstjenester bruges det kinesiske talentprogram 1.000 Talenter, der rekrutterer forskere, til at tilegne sig vestlig viden og begå industrispionage. 

Det skriver Politiken.

Mindst 30 danske forskere er rekrutteret via programmet heriblandt er der mindst otte vindenergi forskere, der er tilknyttet tre danske universiteter sam Vestas og Simens Gamesa.

Det er fuldt ud legitimt at være med i talentprogrammet, så længe man er åben om det. Men en del forskere fortier rekrutteringen for deres vestlige arbejdsgiver. 

Tre af forskerne har i flere år fortsat arbejdet i Danmark samtidig med, at de var ansat i Kina under talentprogrammet.  De oplyste aldrig deres danske arbejdsgiver om rekrutteringen. 

Rekrutteringerne bekymrer administrerende direktør i Wind Denmark.

- Hvis der er tendenser til industrispionage gennem det her talentprogram, så har jeg en forventning om, at PET og FE (efterretningstjenesterne, red.) allerede sidder og kigger ned i det her. Danske virksomheder skal kunne stole på, at hvis de betaler et universitet for at forske, så er den intellektuelle ejendomsret også beskyttet, siger Jan Hylleberg til Politiken.

Politiken har identificeret forskerne på baggrund af officielle kinesiske rekrtteringslister samt oplysninger fra kinesiske universiteters hjemmesider. Syv ud af otte forskere er kinesiske statsborgere. 

Fem af forskerne oplyser på deres CV, at de har haft tilknytning til Vestas, der dog ikke vil forholde sig konkret til sagen lige nu. Dog opfordrer vindenergi-giganten i en mail til Politiken til, at regeringen tager truslen alvorligt, hvis Danmark fastholde sin position inden for vindenergi og den grønne omstilling. 

Kommenter artiklen (6)
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.171