23948sdkhjf

Aalborg Forsyning investerer 673 millioner i nye anlæg

Aalborg Forsyning har netop besluttet at investere 673 millioner kroner i en varmepumpe, el-kedler og et varmelager. 

Det var ellers meningen at grundstenen i forsyningsselskabets varmeforsyning skulle have været geotermi, men da den del blev droppet, gik selskabet i gang med at finde et alternativ. 

Og det er altså fundet nu.

Varmen fra spildevandet

En del af det fremtidige varme-set-up i Aalborg baseres blandt andet på en 6 MW varmepumpe, der skal udnytte varmen fra spildevandet på Renseanlæg Øst. 

For Lasse Frimand Jensen, der er bestyrelsesformand i Aalborg Forsynings vanddivision, giver projektet rigtig god mening.

- Normalt håndterer et renseanlæg spildevandet miljømæssigt korrekt. Det gør vi stadig, men ved at tænke cirkulært kan vi samtidig udnytte det til energi, når det, som borgerne skyller ud i toilettet, bliver omdannet til varme. Spildevandet er kort sagt en værdifuld ressource og et godt eksempel på, at noget, som før blev opfattet som affald, nu indgår i den cirkulære økonomi med en betydelig samfundsværdi, siger Lasse Frimand Jensen. 

Konkret bliver der etableret en ny pumpestation, som pumper det rensede spildevand til Limfjorden. Ved siden af etableres en bygning til den nye el-drevne 6 MW varmepumpe.

Anlægget er et fælles projekt mellem Aalborg Forsynings vand- og energidivision og forventes at blive sat i drift ultimo 2023.

150 MW elkedel-kapacitet

Ud over varmepumpen på Renseanlæg Øst investerer Aalborg Forsyning i 150 MW el-kedler og et varmelager på 200.000 kubikmeter i ståltanke. Begge dele bliver placeret ved Nordjyllandsværket.

Samlet set kan varmepumpen og kedlerne årligt producere 15 procent af den forventede varmeproduktion i Aalborg Forsyning. Ved at etablere ekstra produktionskapacitet og et varmelager får Aalborg Forsyning en fleksibel varmeproduktion og sikrer desuden fremtidens spids- og reservelastkapacitet. 

- Begge teknologier er velafprøvede, har lang levetid og mulighed for udbygning efter behov. Desuden påvirker investeringen ikke varmeprisen for Aalborg Forsynings varmekunder. Samtidig forbedrer vi med lageret forsyningssikkerheden for borgerne, så der altid er varmt vand i hanen og en behagelig temperatur i stuen, Per Clausen, bestyrelsesformand i Aalborg Forsynings energidivision.

Kedlerne forventes at blive sat i drift 1. januar 2024, mens tankene står klar i 2022-2023.

(Forsidefoto: Colourbox)

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.125