23948sdkhjf

Søges: Flere kvinder til vandværksbestyrelserne

Her i foråret plejer der at være ekstra travlt på mange af de knap 1.800 forbrugerejede vandværker, som er medlemmer hos os. For forår betyder normalt generalforsamling på vandværket. Igen i år er tingene dog anderledes på grund af Corona, nogle udsætter, men vi hører også fra en del vandværker, at de holder den digitalt. 

Generalforsamlingen er vigtig for demokratiet, for det er her, forbrugerne har mulighed for at udøve deres demokratiske ejerskab. Og som medejer af det lokale vandværk kan man være med til at bestemme, hvordan vandværket drives effektivt, sikkert og bæredygtigt. 

Der er plads til flere kvinder i bestyrelserne

Vi mener, at det er en væsentlig opgave at sikre større mangfoldighed i vandværkernes bestyrelser, så både kvinder og mænd, unge og ældre er repræsenterede. Derfor arbejder vi blandt andet med Verdensmål nr. fem, som handler om ligestilling mellem kønnene. 

Selvom jeg ikke kan give et helt eksakt tal på, hvor mange kvinder, der sidder i bestyrelserne på de forbrugerejede vandforsyninger, så ved jeg, at der ganske givet er plads til flere. I april sidste år foretog vi en medlemsundersøgelse, og af svarene fra i alt 923 vandværker fremgik det, at kvinder kun er repræsenteret i en tredjedel af bestyrelserne. 

Heldigvis sporer jeg en vis fremgang, og på flere og flere vandværker bliver man klar over, at det er vigtigt, at der er kvinder med i bestyrelsen. 

Forskellighed giver bedre beslutninger

Jeg ved godt, at nogle - også i min egen verden – kan blive lidt træt af al den tale om flere kvinder i bestyrelserne. Og det kan jeg da godt forstå, for selvfølgelig handler det allermest om at have de rigtige kompetencer i bestyrelsen. Men vi mennesker tænker nu engang forskelligt, og det er vigtigt, at der kommer forskellige synspunkter i spil, før man når frem til en beslutning. For det gør helt sikkert beslutningen bedre, og mangfoldighed er og bliver en af nøglerne til de gode og rigtige beslutninger i bestyrelsesarbejdet.

Artikel i medlemsmagasin rykker

I Danske Vandværkers medlemsblad, Vandposten, har vi derfor stillet skarpt på kvinder i bestyrelsen. Vi har blandt andet haft en artikel fra et forbrugerejet vandværk med fokus på tre kvindelige bestyrelsesmedlemmer, som sørger for, at forbrugerne kan slukke tørsten i lokalt og bæredygtigt vand fra hanen. 

Artiklen blev delt flittigt på de sociale medier, og det betød, at jeg fik flere henvendelser fra kvinder, som gerne ville give en hånd med på vandværket. De vidste bare ikke, hvordan de skulle komme ind og spille en rolle, men det gør vi noget ved nu på vores hjemmeside.

Netværk skal lokke flere kvinder til

På danskvv.dk har vi oprettet en side, som fortæller, hvordan man kan komme ombord i en bestyrelse – uanset om man får vand fra en forbrugerejet eller en kommunalt ejet vandforsyning. Samtidig er vi ved at etablere et netværk for de kvinder, der allerede er del af en bestyrelse. Vi regner med at søsætte det første arrangement den 15. juni, hvis der er deltagere nok. Og selvfølgelig håber vi, at det på sigt kan få endnu flere kvinder til at blive en del af det frivillige arbejde på det lokale vandværk.

Og som en krølle på halen finder du også en lille tegnefilm, som kort forklarer lidt om, hvad der er fokus på ved at sidde i en vandværksbestyrelse - uanset om man er kvinde eller mand. 

Artiklen er en del af temaet Klumme.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078