23948sdkhjf

Nyt danmarkskort guider til gode steder for tilslutning af solceller og vindmøller

Mange steder i landet ønsker grønne energiselskaber og kommuner at sætte vindmøller og især nye, store solcelleanlæg op. Men ikke alle steder er elnettet gearet til at tage imod ny, stor elproduktion.

Derfor har Energinet og Dansk Energi offentliggjort et kort, hvor man kan se, hvor det er let tilslutte ny grøn elproduktion til elnettet. Det oplyser Dansk Energi i en pressemeddelelse.

- Når kommuner og energiselskaber søger efter områder til fx nye solcelleparker, leder de naturligt nok efter steder med tilgængelig jord, god plads og passende afstand til naboer. Men nogle gange er der også steder, hvor der hverken er et stort lokalt elforbrug, der kan opsluge ny strømproduktion, eller et elnet, der kan transportere store mængder strøm væk, siger Bjarne Brendstrup, områdeleder for Systemanalyse i Energinet.

Pinpointer koblingspunkter i højspændingsnettet

Det nye kapacitetskort viser mere end 900 stationer i højspændingsnettet - knudepunkter i 150/132 kV-nettet og 60/50 kV-nettet - hvor nye solcelleanlæg eller landmøller kan kobles på. Ud for hver station kan man som et øjebliksbillede se den ledige kapacitet.

Energiselskaber og kommuner får dermed detaljeret indsigt i, hvor der kan opstilles ny elproduktion, som hurtigst muligt og med et minimum af ny elinfrastruktur kan komme ind i elsystemet og frem til vores stikkontakter.

Omvendt kan man også se, hvor strøm fra nye anlæg ikke fuldt ud kan indpasses og i perioder må nedreguleres, fordi elnettet i forvejen er fyldt op og derfor skal udbygges før ny produktionskapacitet kan anvendes fuldt ud.

- Det er rigtig godt for den grønne omstilling, at sol og vind nu kan klare sig uden støtte, men nogle af de solcelleanlæg og vindmøller, der skyder op, skaber også udfordringer. Kapacitetskortet gør det nemmere i fællesskab at finde de bedste løsninger, siger forsknings- og teknologidirektør Jørgen S. Christensen fra Dansk Energi, der repræsenterer de lokale elnetselskaber.

Jørgen S. Christensen understreger, at nye solcelleanlæg og nye vindmøller bliver nettilsluttet uanset, hvor de stilles op. Hvis der er behov, bliver elnettet udbygget. Det tager bare lang tid at udbygge elnettet.

Du finder Kapacitetskortet på www.kapacitetskort.dk. Fremover opdateres kortet med de nyeste informationer hvert halve år.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.063