23948sdkhjf

CIP vil bygge Europas største P2X-anlæg i Esbjerg

Copenhagen Infrastructure Partners, CIP, har netop offentliggjort planen for Europas største Power-to-X-anlæg, som skal bygges i Esbjerg. Det oplyser fondsmanagementselskabet i en pressemeddelelse.

Anlægget har et prisskilt på ca. 7,5 mia. kr. og forventes at stå færdigt i 2026, hvorefter det skal omdanne havvindmøllestrøm til CO2-fri ammoniak, som kan indgå i produktionen af CO2-fri gødning til landbruget og CO2-frit grønt brændstof til skibsfart.

- Det er en markant milepæl for den grønne omstilling i Danmark. Power-to-X-anlægget i Esbjerg bliver et mærkbart løft for udbygningen af Power-to-X i Danmark, som vil tage fart i den kommende tid. Sammen med vores samarbejdspartnere inden for landbrug og fødevarer og i skibsfarten vil vi med projektet kunne bidrage til at reducere CO2-aftrykket fra landbrug og skibsfart, siger Christian Skakkebæk, Senior Partner i CIP.

Tunge samarbejdspartnere

Arla, Danish Crown, DLG, A. P. Møller - Mærsk og DFDS ser anlægget som en vigtig del af overgangen til en ikke-fossil fremtid og har derfor indgået en aftale med CIP om at understøtte afsætningen af den CO2-fri ammoniak.

Fondsforvalteren CIP er, ud over at samarbejde med partnere i landbruget og søfarten, gået sammen med en række investorer, Esbjerg Kommune og DIN Forsyning for at realisere projektet.

Overskudsvarmen fra anlægget vil blive brugt til at opvarme op mod en tredjedel af husstandene i Esbjerg. Anlægget omfatter en elektrolysator på 1GW. Samlet set forventes anlægget at kunne reducere CO2-udledningen med op til 1,5 millioner tons årligt – eller hvad der svarer til at fjerne 730.000 biler fra vejene.

Power-to-X er afgørende for landbrug og skibsfart

For landbruget og skibsindustrien er Power-to-X-løsninger afgørende, hvis de skal kunne nå deres markante klimaambitioner. En stor del af deres produktion kan nemlig ikke elektrificeres.

Anlægget i Esbjerg har kapacitet til at erstatte hele den danske landbrugssektors forbrug af fossilbaseret kunstgødning med CO2-fri kunstgødning. Tilsvarende har skibsfarten behov for nye grønne brændstoffer, som kan erstatte de eksisterende fossile brændsler.

- Landbruget og skibsfarten har brug for nye teknologier for at nå deres ambitiøse klimamål. Løsninger som Power-to-X er derfor afgørende for den næste fase af den grønne omstilling. I CIP er vi meget glade for samarbejdet med de ambitiøse og visionære virksomheder inden for både landbrug og skibsfarten, således at vi har mulighed for at vise at denne slags løsninger kan realiseres, siger Christian Skakkebæk, Senior Partner i CIP med ansvar for CIP’s nye Energy Transition Fund.  

CIP har planlagt flere investeringer i Power-to-X og andre teknologier, som også understøtter ambitionen om en fossilfri fremtid. Dette anlæg er den første investering inden for CIP's nye Energy Transition Fund.

Kommenter artiklen (2)
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Se seneste nyhedsbrev ???id_11737???

Send til en kollega

0.141