23948sdkhjf

AVV og Argo klar til kamp og fri konkurrence

Både hos forsyningsselskabet Argo i Roskilde og AVV i Hjørring var fredag en glædens dag. 

Begge havde et anlæg på KLs liste over de affaldsenergianlæg, der skulle lukkes frem mod 2030.

Men fredag kunne der altså åndes lettet op – både i Roskilde og Hjørring.

- Vi er jo glade for det her. Vi har brugt en masse krudt på, at forstå det her og kigget KLs argumenter igennem. At lukkelisten nu er lagt i graven er vi glade for, siger direktør hos AVV, Steen Madsen.

Bestyrelsesformand i Argo og borgmester i Solrød Kommune, Niels Hörup følger trop.

- Det er positivt, at Energistyrelsen har lyttet til den kritik, der af blevet rejst i forhold til de mangler og problemstillinger, der er i den analyserapport, som KL har bestilt som grundlag for forslaget om lukkeliste. De store usikkerheder og den manglende inddragelse af en række centrale parametre bl.a. omkring anlæggenes miljøperformance betød, at vi stik mod de politiske intentioner ville risikere at lukke nogle af de mest effektive, moderne og miljøvenlige anlæg, siger han i en kommentar. 

Klar til kamp

Hvad der kommer efter lukkelisten vides endnu ikke. Steen Madsen tror ikke det kommer til en ny liste, men muligvis til en liberalisering af sektoren. Men han kan have sin tvivl.

- Nu har jeg været i branchen i ti år og jeg har hørt snak om liberalisering fra dag et, siger han.

Men skulle det ’endelig’ komme til en liberalisering, er han også klar til det. 

- Det er vi ikke så bange for. Vi har meget lidt gæld på vores anlæg. Jeg vil ikke sige, vi hilser det velkommen, men vi er da klar, siger Steen Madsen. 

For ham er det altså hverken en liberalisering eller en ny liste, der skræmmer.  

- Det værste, der nu kan ske, vil være at vi igen bruger år på varm luft og en masse snak og vrøvl. Vi ved ikke hvad der sker, men det var rart at få en afklaring. Det andet er uproduktivt, siger han. 

Tunet ind på konkurrence

Heller ikke i Roskilde frygter Niels Hörup en liberalisering af sektoren. 

- Vi afventer nu, hvordan forligskredsen bag klimaaftalen for en grøn affaldssektor stiller sig til fremtiden for affaldsforbrænding generelt. Vi føler os godt rustet, hvis vi kommer ud i et konkurrencescenarie, idet vi har nogle af landets laveste priser, siger Niels Hörup og tilføjer:

- Det afgørende i den forbindelse er, at vi kan udnytte kraftvarmeværkets kapacitet, uanset om affaldet kommer fra Danmark eller fra andre lande. Hidtil har vi delvist brugt anlægget også til importeret affald, til gavn for klima, forbrugernes pengepung og dansk økonomi. Det er vores vurdering, at hvis vi på et tidspunkt i fremtiden udelukkende vil skulle energiudnytte dansk affald, vil det alt andet lige kun betyde en prisstigning på fjernvarme og affaldstakst på ca. 2%. Vi er derfor meget fortrøstningsfulde også i forhold til den situation.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093