23948sdkhjf

Skanderborg Forsyning fjerner fosfor fra spildevandet i turbofart

Den nye teknologi vil gavne det lokale vandmiljø, som har forbindelse til det sårbare Gudenåsystem, og ruste forsyningen til øget ekstremregn og kraftig byvækst.

- Langt mindre fosfor i vandmiljøet, bedre rensning af overløb og mere intelligent styring af renseprocesserne. 

Det har været målene med den nye renseteknologi Densadeg XRC på Skanderborg centrale renseanlæg, som modtager og behandler spildevand fra omkring 40.000 borgere – to tredjedele af spildevandet i kommunen. 

Teknologien lever efter nogle måneder i ordinær drift klart op til målsætningerne og kan reducere fosforniveauet i spildevandet til 0,1 mg per liter – samme niveau af fosfor tilladt i drikkevand. 

Løsningen er dermed en gevinst for livet i og omkring Skanderborgsøerne og Gudenåsystemet, der modtager det rensede spildevand fra renseanlægget og som er meget sårbart overfor fosforudledning, skriver Skanderborg Forsyning i en pressemeddelelse.

Det glæder både forsyningen og den vandteknologiske virksomhed Suez i Danmark, som sammen har udviklet Densadeg XRC gennem flere år. 

Densadeg XRC kan med kort varsel skifte til overløbsrensning og mindsker derved risikoen for fosforforurening ved overløb på renseanlægget i forbindelse med f.eks. skybrud. Dermed vil teknologien kunne fastholde en samlet reduktion i fosforudledningen i perioder med voldsom regn. 

Kombinationen af efterpolering for fosfor i dagligdagen og overløbsrensning ved ekstremregn er en forbedring af renseanlæggets samlede kapacitet i forhold til de traditionelle sandfiltre, der har løst opgaven med fosforfjernelse hidtil. 

Nationalt og internationalt potentiale

Densadeg XRC vil ikke kun gavne Svanesø, som renseanlægget udleder renset spildevand til, og Skanderborgsøerne og Gudenåsystemet, som søen er forbundet med, men har samtidig potentiale til at blive brugt alle steder i Danmark, hvor renseanlæg og kloaksystem er presset af bl.a. klimaforandringer. 

CEO i Suez Danmark, Per Krøyer Kristensen, ser derfor Densadeg XRC som et eksempel på, hvad dansk vandteknologi kan, når virksomheder og forsyninger samarbejder om at udvikle fremtidsorienterede løsninger.

- Suez i Danmark og Skanderborg Forsyning har haft et langt samarbejde om anlægget til reduktion af fosforforurening - og igennem dialogen blev der skabt en god fælles forståelse for hvordan anlægget skulle virke for at skabe størst værdi og mest miljøbeskyttelse. I dag er anlægget bygget ud fra dette samarbejde - og det leverer præcist det, vi sammen havde som målsætning. Så samarbejde og dialog føre til bæredygtige og gode løsninger - det har vi bevist i Skanderborg, siger Per Krøyer Kristensen.

En værdifuld løsning

Bestyrelsesformand i Skanderborg Forsyning, Martin Frausing Poulsen, ser den nye renseteknologi som en værdifuld løsning på de udfordringer, der følger med en høj befolkningstilvækst, skrappe miljøkrav og øget regn fra klimaforandringer. 

- I Skanderborg Kommune er der fantastisk at bo, blandt andet på grund af det unikke vandmiljø, og derfor vokser kommunen kraftigt i disse år. Samtidig regner det mere og sammen med væksten er det en potentiel trussel mod det vandmiljø, som giver værdi til livet i kommunen. Derfor er det vigtigt, at vi finder nye løsninger på vores udfordringer i fællesskab og det er Densadeg et eksempel på. Så jeg er glad for resultaterne af arbejdet på både kommunens, forsyningens og vandmiljøets vegne, siger Martin Frausing Poulsen. 

Densadeg XRC er et foreløbigt resultat af Skanderborg Forsynings løbende arbejde med at inddrage partnere i udviklingen af fremtidens vandløsninger til gavn for de kerneopgaver, forsyningen løser. 

Artiklen er en del af temaet Magasinet Forsyning.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.062