23948sdkhjf

KL om kritik af dødslisten: Det var ikke en ønskeopgave

Kommunernes Landsforening (KL) har, som et led i udmøntningen af den politiske aftale af 16. juni 2020 om grøn omstilling af affaldssektoren, fået til opgave at pege på, hvilke affaldsforbrændingsanlæg der skal lukkes frem mod 2030.

Kort før jul kunne KL således offentliggøre den såkaldte dødsliste over ti lukningstruede affaldsanlæg. 

Den har selvsagt mødt en del kritik – senest i går fra Argo og bestyrelsesformand Niels Hörup, der kalder det helt sort og i øvrigt kritiserer analysen, der ligger til grund for listen, for at være fejlbehæftet og mangelfuld.

Hos KL modtager, formand for KL’s Miljø- og Forsyningsudvalg og borgmester i Frederikshavn Kommune Birgit S. Hansen kritkken med forståelse, men hun har som sådan ikke nogle kommentarer til den direkte kritik af analysen.

- KL har valgt at være tæt på processen, men det er ingen hemmelighed, at det ikke var nogen drømmeopgave. Vi blev taget sent ind, selvom vi havde forsøgt at blive en del af løsningen langt tidligere, siger Birgit S. Hansen og uddyber: 

- Nu er rapporten leveret til Energistyrelsen og forligskredsen, og det vil sige, at bolden ligger på deres banehalvdel. Vi har stor forståelse for, at de enkelte anlæg og ejerne bag stiller spørgsmål til rapporten og forholder sig kritisk. Men nu er det op til Energistyrelsen og forligskredsen at træffe beslutning om, hvad der skal ske herfra, siger Birgit S. Hansen, formand for KL’s Miljø- og Forsyningsudvalg.

Kritk fra Argo

I følge planen skal følgende forbrændingsanlæg være taget ud af drift i 2030:

• ARGO (Roskilde)
• MEC Bioheat & Power (Holstebro)
• I/S Norfors (Hørsholm)
• Affaldsselskabet Vendsyssel Vest (Hjørring)
• AffaldPlus (Slagelse)
• Sønderborg Kraftvarme I/S
• Aars Fjernvarme
• Svendborg Kraftvarme A/S
• Hammel Fjernvarme
• Bornholms Affaldsbehandling.

Kilde: KL

Offentligtgørelsen af listen har skabt røre i affaldsenergisektoren. 

Uforståeligt, grotesk og helt sort – er nogle af de betegnelser listen og analysen bag har fået med på vejen. 

Senest i denne uge fra Argo og bestyrelsesformand Niels Hörup.

- I analysen ser man kun på fem af de miljøparametre, som har betydning for vurderingen af et anlægs miljøvenlighed, hvilket naturligt giver et misvisende billede af, hvilke anlæg som er mest eller mindst miljøvenlige, siger Niels Hörup, bestyrelsesformand hos Argo. 

En nærmere gennemgang af analysen og grundlaget for denne har således kastet fem kritikpunkter af sig. Blandt andet at rapporten ikke omfatter alle af de 53 parametre for et anlægs miljøpåvirkning, men kun fem. Samtidig bygger rapporten på et uens sammenligningsgrundlag, lyder det i kritikken fra Argo.

Ikke vilde med opgaven

Som nævnte var det langt fra en drømme opgave, der blev pålagt KL i sommeren 2020. Den blev da heller ikke accepteret lige med det samme. 

- Vi må tage bestik af, om det er noget, vi vil gå ind i fra kommunernes side. En opgave kan være så håbløst, at det er bedre at smide bolden tilbage, sagde formand for KL Martin Damm dengang. 

Årsagen til Martin Damms forbehold var, at forligspartierne ville have kommunerne til at udføre opgaven med at udpege, hvilke affaldsanlæg, der skal lukkes frem mod 2030, på seks måneder. Martin Damm kaldte det en urimelig tidsfrist. 

Det endte dog med at KL i august påtog sig opgaven – med en forventet deadline 1. januar.

Og den blev overholdt. Kort før jul offentligjorde KL listen.

-  Vi er nået frem til en plan, der både tager hensyn til, hvad der er bedst for klimaet og den danske samfundsøkonomi. Det er ingen hemmelighed, at det ikke har været en let opgave. Men alternativet er en model baseret på udbud og konkurrence, og det mener vi ikke er den rigtige løsning, da der er tale om samfundskritisk infrastruktur. Derfor har vi påtaget os opgaven og står nu med en faglig plan, der peger på, at der i 2030 kan opnås en klimaeffekt på 0,5 millioner tons CO2 og en økonomisk effektiviseringsgevinst på samlet 600 millioner kroner, sagde KL’s formand Jacob Bundsgaard i forbindelse med offentligørelsen af listen.

Baggrundsrapporten “Kapacitetstilpasningsplan for affald – Analyserapport” er udarbejdet af Ea Energianalyse.

Konsolidering

Som Birgit S. Hansen nævner så ligger sagen nu hos Energistyrelsen. 

Frem mod sommerferien vil finde der en politisk drøftelse sted.

Den skal konsolidere planen og finde en model for fordeling af affald i hele landet. 

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079