23948sdkhjf

Lav en ren PtX-strategi

Den hastige, globale udvikling på brint- og Power-to-X-området (PtX), hvor især Europa er drivkraft, skaber enorme muligheder for Danmark. Det handler ikke alene om reduktionspotentialerne for klimaindsatsen, men i høj grad også for en grøn genstart af dansk økonomi- og eksport. Men det haster. For lige nu rykker landene omkring os med tårnhøje ambitioner og dedikerede brintstrategier – i Danmark er vi nødt til at gøre det samme. Regeringen, og et bredt flertal i Folketinget, har igangsat arbejdet med en samlet PtX- og CCU- og CCS-strategi, men hvis vi skal lykkes med at indfri de store brint- og PtX-potentialer, bør vi undgå at komplicerer processen unødigt og derfor kraftigt overveje at splitte arbejdet op. Det vil kunne spare dyrebar tid på PtX-delen, og samtidig sikre fokus og illustrere potentialer for både PtX og CCUS.

Europa rykker på brint i disse måneder. Drevet frem af EU storstilede og ambitiøse brintstrategi fra i sommers nærmest vælter de nationale strategier og initiativer frem. I Danmark burde vi ligge forrest i det grønne førerfelt, men vi er ved at blive overhalet indenom af vores europæiske naboer. Og det er både ærgerligt og unødvendigt. For vi har i Danmark nogle helt særegne styrkepositioner, som burde sikre os en naturlig lederrolle også på dette område. Vores stærke kompetencer på VE, den hastigt voksende brint- og PtX-værdikæde og et forskningsmiljø i verdensklasse giver os alle tænkelige fordele i den næste fase af den grønne omstilling, som brint og PtX repræsenterer.

Derfor er det også positivt, at arbejdet med udviklingen af en PtX- og CCUS-strategi er sat i gang. Men hvor resten af Europa rykker fremad, så har vi haft en velment, men ikke altid konstruktiv, tendens til at komplicerer tingene lidt rigeligt. Og det kommer bl.a. til udtryk ved at teknologierne til lagring af CO2 i undergrunden og produktion af brint skal behandles i samme strategi. Danmark har brug for klare strategier for alle disse områder, men selvom der er overlap, så gavner det ingen af dem, de klumpes sammen i en strategisk ramme, der skal rumme så meget, at den bliver 12-kantet frem for firkantet. Det giver ikke bedre fagligt output og i tillæg risikerer trække processen alt for langt ud. Og det sidste vi har er god tid – især når det handler om brint og PtX. Vi har brug for separate, specifikke indsatser på begge områder, og derfor er det nødvendigt at dele arbejdet med strategien i dens nuværende form op, så de så at sige ikke kommer til at skygge for hinanden, og at vi også i en international sammenhæng får skabt ren fokus på det meget stærke danske potentiale fra havvind til brint.

Hvad brint og PtX angår, skal fokus lige nu være på udbredelse, opskalering, implementering og rammevilkår, og desuden et klart blik for potentialet for både energi- og teknologieksport. Vi behøver ikke kun have blikket rettet mod det mest avancerede F35-egnede jetfuel, men tage fat i de strategiske trædesten nu, for sidenhen at ende med den fuldstændige palette af drivmidler. Derfor skal fokus være på at få opskaleret produktion og forbrug af i første omgang brint, metanol og ammoniak. For det er de grønne brændsler, som verden efterspørger lige nu – og det skaber markeder, som vi i Danmark har kompetencerne til at dominere.

De danske brint- og PtX-virksomheder eksporterer allerede deres løsninger globalt – og den eksport kommer kun til at stige i takt med at verden åbner igen, og de europæiske lande for alvor går i gang med at føre deres brintstrategier ud i livet, og her er det afgørende, at Danmark er med. Derfor er vores klare opfordring til regeringen og partierne bag aftalen, at de lytter til industrierne, og rykke her og nu på at få bragt en brint og PtX-strategi i mål. Lige nu er tidsplanen for PtX- og CCUS-strategien, at den skal ligge klar ultimo 2021. Det, er absolut sidste udkald, hvis vi ikke skal risikere at lade udviklingen gå uden om Danmark. Ved at dele strategien om, vil færdiggørelsen af PtX-strategien forhåbentlig kunne flyttes frem – til gavn for alle de virksomheder, der lige nu venter på, at de politiske rammer kommer på plads.

For en dedikeret brint- og PtX-strategi handler ikke alene om at indfri de høje, danske klimaambitioner. Den vil også kunne bidrage signifikant til den grønne genstart af dansk økonomi, som vi har brug for i kølvandet på Corona. Det handler om tusindvis af nye, danske arbejdspladser, eksport der matcher vindmølleeventyret og en brint- og PtX-værdikæde, der skal smedes længere og stærkere. Branchen er klar til at løfte sin del af ansvaret, men der er behov for klare politiske og regulatoriske rammer. Hvis PtX- og CCUS-strategien splittes op, vil hvert område kunne få det nødvendige fokus, og arbejdet vil kunne gå hurtigere. Det vil ikke alene gavne den klimapolitiske kurs over 2030 frem mod 2050, det vil også sikre, at vi i Danmark igen kan gå forrest og vise verden, at klima- og erhvervspolitik ikke er hinandens modsætninger, men derimod hinandens forudsætninger. Vi har gjort det med udvikling og opskalering af VE, nu skal vi gøre det samme for brint og PtX som det naturlige næste kapitel i det danske, grønne eventyr.

Artiklen er en del af temaet Klumme.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078