23948sdkhjf

Danske studerendes solenergihus skal opføres i Kina

Aurora er navnet på et solenergihus, som studerende fra DTU har udviklet. Nu har det kvalificeret sig til Solar Decathlon China, en international studenterkonkurrence om at bygge det bedste lavpris-hus baseret på solvarme.

Det skriver DTU på sin hjemmeside

De DTU-studerende arbejder kort fortalt med et koncept for et hus, der opvarmes med solenergi, udnytter ny viden om cirkulært byggeri, bæredygtighed og sundt indeklima samt integrerer smart teknologi. 

– Udfordringen for projektet bliver nu at få DTU´s forskere og eksterne virksomheder til at udvikle nye teknologier, som de studerende kan integrere i huset, så de kan realisere visionerne om et solenergihus med et godt indeklima, der lever op til alle aspekter af bæredygtighed, siger lektor på DTU Byg, Christian Rønne, som leder kurserne i DTU´s Solar Decathlon-projekt til DTU.dk. 

Er nået til samarbejde med virksomheder

Solar Decathlon er tilrettelagt som et stafetprojekt, hvor studerende er med på en del af forløbet. Hele processen spænder over to år, og finalen afholdes i efteråret 2021 i udkanten af Beijing. Husene skal i 2022 anvendes som gæsteboliger ved Vinter-OL i Kina, og forskere vil følge husene i en driftsfase og evaluere kvaliteten af de enkelte løsninger.

Nu – i starten af 2021 – skal idéerne udvikles i praksis i et samarbejde mellem DTU og en række små og mellemstore virksomheder, der er blevet udvalgt til at deltage i projektet. 

Forud er fået flere faser, hvor de DTU-studerende i første omgang skulle skabe det arkitektoniske koncept for et bæredygtigt hus. Resultatet var et klassisk kinesisk gårdhus med en tagflade beklædt med solceller. Dernæst arbejde de studerende med detailbeskrivelser af design og implementering af den fulde struktur. 

I efteråret 2020 har de studerende beskæftiget sig med at vælge solenergi- og bygningssystemer, integrere teknikken og udarbejde en livscyklusvurdering. 

Stræk digital profil og bæredygtig hamp

Aurora-konceptet udvikles med anvendelse af en digital tvilling i form af en computerbaseret model for drift- og projektstyring, og huset får integreret nye bud på smart kontrolsystemer, der kan være baseret på cloud-løsninger og mobiltelefoner. 

Og Aurora er på flere fronter en mulighed for at prøve nye elementer af, påpeger Christian Rønne. 

– Og det gælder alt, fra den bæredygtige hamp-isolering, som vi benytter, til nye bud på bæredygtige danske møbler og præsentation af nye elementer med at dyrke planter i byerne, urban gardening, som en integreret del af konceptet, siger han i pressemeddelelsen. 

I andet kvartal af 2021 fortsætter projektet med en afklaring af de elementer, der skal indgå i de endelige design- og montageopgaver. Hvorvidt elementerne i sidste ende skal konstrueres i Danmark eller Kina, afhængigt af om coronapandemien tillader de studerende at tage til Kina og opføre bygningen i efteråret.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.062