23948sdkhjf

Enestående test-resultater: Antallet af corona-smittede er målt i spildevandet - før de blev syge

Resultaterne er helt fantastiske, lyder det fra borgmester Arne Boelt

For måneder tilbage iværksatte Hjørring Vandselskab en undersøgelse, som skulle vise, om medarbejderne risikerede at blive smittet med coronavirus i forbindelse med arbejdet med spildevand.

Det viste sig hurtigt ikke at være tilfældet. Derimod åbnede en helt anden verden sig. For selskabet deltog også i et udviklingsprojekt, hvorfra resultaterne er blevet og bliver brugt af Hjørring Kommunes kriseberedskab i forbindelse med smitteudbrud i kommunen.

Analyselaboratoriet Eurofins Miljø, som har en afdeling i Aabybro, har nemlig udviklet en metode til at finde rester af gener fra corona i spildevand, og metoden er blevet afprøvet adskillige steder i verden.

I Hjørring har Hjørring Vandselskab således lagt spildevand til en lang række løbende tests, der i mange måneder har været foretaget og fortsat foregår.

Testresultaterne ser umiddelbart ud til at tale for sig selv: Alt tyder på, at mængden af RNA fra generne i coronavirus har ændret sig i spildevandet i takt med, at antallet af smittede i Hjørring Kommune er steget. Det har Eurofins kunnet registrere gennem de måneder, forsøget har fundet sted.

- Det vi kan se er, at der i Hjørring har været virus i spildevandet samtidig med, at der var mange smittede, fortæller Jesper Gamst, administrerende direktør for Eurofins Miljø.

Man kunne altså i spildevandet måle smitteudbredelsen i Hjørring i forbindelse med, at kommunen var hårdt ramt med mange coronasmittede i efteråret.

- Vi så, at smittetallet gik ned i en periode og forsvandt. Men så steg det ret voldsomt op igen, og det er så der, hele Vendsyssel lukkede ned i forbindelse med mink-situationen. Og der kunne vi til gengæld se, at det virkede. I forbindelse med nedlukningen forsvandt coronaen helt fra spildevandet i en periode, siger Jesper Gamst.

Men det varede ikke ved. Og det kunne måles i spildevandet, hvor man kunne se, at coronaen kom igen og var i kraftig stigning før jul.

Jesper Gamst understreger, at det ikke var den muterede variant Cluster 5, der blev målt i spildevandet i forbindelse med nedlukningen i de syv kommuner. De forskellige typer af coronavirus kan man nemlig ikke se forskel på.

Mere end en interessant historie

Ved at teste spildevandet i et område kan man konstatere, om der er en stigning eller et fald i antallet af smittede i et område. Man kan altså på et tidligt tidspunkt iværksætte tiltag for at begrænse et udbrud af såvel corona som andre smitsomme sygdomme.

- Det er helt fantastisk, at man kan måle det flere dage før et udbrud. Vi har oplevet at blive ringet op af Tommy Mostrup fra Hjørring Vandselskab før et udbrud, hvor han har sagt, at vi ville kunne forvente, at smittetrykket ville sige. For det blev målt i spildevandet. Og det viste sig at passe. Dette her er saftsusemig interessant og mere end en spændende historie, konstaterer Hjørrings borgmester Arne Boelt.

Borgmesteren mener, der er store perspektiver i at benytte sig af den slags test, som Eurofins har udviklet.

- Man kan teste en hovedledning fra et plejecenter, måle koncentrationen og så gribe ind før et udbrud. Der er virkelig perspektiv i dette her, siger Arne Boelt.

Borgmesteren fortæller, at Hjørring Kommunes kriseberedskab i sit arbejde har brugt varslingerne om kommende udbrud.

Resultaterne er sendt til SSI

Testresultaterne er så markante, at Eurofins har sendt den indsamlede data fra Hjørring til Statens Serum Institut.

- Jeg har bedt SSI om at prøve at korrelere vores data med deres viden om antallet af smittede i de områder, hvor vi har nogle gode datasæt. Umiddelbart kan man i de udenlandske test se, at spildevandet fuldstændig følger det antal smittede, man ser, fortæller Jesper Gamst.

Han mener, at test af spildevandet er langt bedre end anslåede opgørelser over antallet af henholdsvis raskmeldte og nye smittede.

I princippet vil man med det samme i spildevandet kunne se, om der er lidt færre smittede dag for dag. Man vil kunne måle, om der er færre nysmittede end raskmeldte, forklarer Jesper Gamst.

- I forhold til de skærpede restriktioner vil spildevandstesten virkelig være interessant, for den vil vise, om restriktionerne virker, siger han.

- Der er 300 renseanlæg i Danmark. I princippet ville man med 300 prøver kunne måle den daglige udvikling i smittetrykket i alle danske byer, understreger han.

Jesper Gamst fortæller, at Eurofins i øjeblikket laver flere hundrede tests dagligt. Meget få af dem er danske - men der testes fortsat ugentligt i Hjørring.

Statens Serum Institut er endnu ikke vendt tilbage på henvendelsen fra Eurofins.

RNA

RNA er et kædeformet makromolekyle, der indgår som en vigtig bestanddel i alle organismers cellulære maskineri.

RNA-molekyler anvendes som transportør af genetisk information eller indgår som vigtige komponenter i celleprocesser.

Hos mange virus består arvemassen af RNA, mens den hos alle andre virus og levende organismer består af DNA.

Kilde: denstoredanske.lex.dk

Coronasmitten er målt i spildevandet

Spildevandsprøverne analyseres for den RNA (virussens DNA), som er unik for coronavirusset. RNA kan vise, hvis der sker en stigning i corona-smitte blandt de borgere, hvorfra kloakvandet kommer.

Prøven udtages på renseanlægget som en flowproportional prøve, hvilket vil sige, at der udtages delprøver for hver m3 spildevand, og dermed kan der laves en blandeprøve, som repræsenterer et helt døgn. En måler registrerer hvor meget spildevand, der kommer ind på rensningsanlægget. For hver 100 liter tages 10 ml. delprøve

Målingerne foretages ikke i spildevandet fra den enkelte husstand, men i det samlede spildevand på renseanlægget.

Den indsamlede mænge vand oprenses herefter på laboratoriet og testes for RNA på PCR-udstyr, efter samme principper som persontest.

Personer smittet med Covid-19 vil kort tid efter smitte udskille spor af corona-smitte i afføringen. Dermed kan smitten spores i spildevandet, før den smittede person begynder at få symptomer - også selvom personen ikke får symptomer.

Kilde: Jesper Gamst, administrerende direktør for Eurofins Miljø

Artiklen er en del af temaet Magasinet Energy Supply.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.172