23948sdkhjf

Klumme: Mere grøn el – og til flere formål

Januar er højsæson for nytårsforsæt. Mere grønt på tallerkenen, 10.000 skridt om dagen; klassikere på listen med omkalfatrende forsæt, der skal forbedre livets gang i det nye år.

For os i EUDP er det vigtigste her ved starten af det ny år, at vi også i 2021 kan bidrage med en hjælpende hånd til, at danske virksomheder – veletablerede som nystartede – kan fastholde og udbygge deres evne til at levere produkter og løsninger, der kan bidrage til den grønne klimaomstilling. Det er ikke kun godt for klimaet, men også for beskæftigelsen og for, at unge har mod på at vælge uddannelser, hvor de kan bruge deres talenter, gå-på-mod og iderigdom inden for et af de mange områder, hvor vi har så hårdt brug for, at flere unge uddanner sig.   

Mere grøn strøm Elektrificeringen er et af hovedsporene på vejen mod 70% reduktion af vores udledning af drivhusgasser i 2030 og klimaneutralitet i 2050. Der skal ganske enkelt produceres mere grøn strøm fra især vind og sol, hvis vi sal lykkes med at have mere el til transport, mere el til varme i form af store varmepumper i fjernvarmen, små varmepumper til erstatning for olie- og gas og flere store varmepumper, der kan udgøre et alternativ i industrien, der ofte har brug for meget høje temperaturer. Desuden kræver de mange datacentre, der er på vej, meget store mængder el. Og det gør det også, hvis vi skal lykkes med at bruge grøn strøm til at producere nye typer af energi – såkaldt Power-to-X – til tunge transportmidler som langturslastbiler, skibe og fly. Her skal vi først bruge el til at trække brint ud af vand og så enten bruge brint direkte i lastbiler, som blandt andre Greenlab Lab eksperimenterer med, eller ved bygge videre på brinten. Det kræver under alle omstændigheder meget store mængder el.

Hvor vi tidligere har kunnet glæde os over det, når elforbruget har været faldende eller stagnerende, er vi nu nødt til at se på statistikkerne over forbrug på en anden måde. Har vi forøget produktionen af grøn el nok til at være på vej til at realisere de overordnede grønne mål?

Tal fra Dansk Energi viser, at 2020 var et rekordår for mængden af vedvarende energi i vores strømforbrug. 80 procent var baseret på grønne energikilder, og for første gang nogensinde producerede vindmøller og solceller strøm nok til at dække halvdelen af Danmarks elforbrug. Ifølge Dansk Energi sendte danske vindmøller 17 terawatt-timer (TWh) ud i elnettet sidste år – produktion svarende til 4,25 millioner husstandes elforbrug.

I runde tal forudsætter en gennemgribende elektrificering, at det nuværende elforbrug fordobles i perioden frem til 2030 – og derefter næste fordobles igen i perioden frem mod 2050. Og, selv om vind og sol er modne teknologier, er der fortsat behov for videre udvikling. For vind gælder det blandt andet arbejdet med nye materialer, øget holdbarhed af de enkelte komponenter, videre udvikling af fundamenterne til havmøller, genanvendelse af gamle møllevinger mv.

Det gælder også udviklingen af bedre vinddata og logistikken i forbindelse med opsætning og vedligehold af især havmøller, som det kan være svært at komme i land på i lange perioder med storm og oprørt hav.

For solceller handler det blandt andet om at udvikle systemernes ydelser og levetid samt om at reducere omkostningerne til komponenter og installation. Alt i alt en ganske krævende indsats. Men også en indsats der både er nødvendig for at nå de overordnede klimamål og for at sikre at danske virksomheder fortsat har en stærk placering på de globale markeder

I EUDP vil vi også i 2021 gøre vores for at støtte de bedste projekter, der kan understøtte og udvikle denne vigtige indsats.

Derfor skal der lyde et fortsat godt, grønt nytår til alle, der vil være med.

Artiklen er en del af temaet Klumme.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109