23948sdkhjf

Danmark skal bidrage til grøn genopbygning af Japan

Handels- og investeringsminister Pia Olsen Dyhr er tirsdag hovedtaler på konferencen FutureCities og deltager desuden i rundbordssamtale om bl.a. grønt byggeri.
Pia Olsen Dyhr slår et slag for grønne danske byløsninger som et væsentligt bidrag til Japans genopbygningsindsats i kølvandet på tsunamien og jordskælvet i marts.

Det sker, når den danske handels- og investeringsminister tirsdag den 21. februar er hovedtaler på den store konference FutureCities i Tokyo. Efterfølgende deltager hun i en rundbordssamtale med tidligere premierminister Kan om bl.a. grønt byggeri.

Nye, bedre og mere miljørigtige byer
Japan blev sidste år ramt af en ufattelig katastrofe med tsunami, jordskælv og atomkraftulykke. Nu skal landet genopbygges, og den japanske regering lægger vægt på at det sker med blik for miljøet og energiudfordringerne.

- Danmark skal være med til at hjælpe Japan med at skabe nye, bedre og mere miljørigtige byer. Dette vil også skabe et stort marked for danske virksomheder, der kan være med til at genopbygge byer med fx effektiv energiudnyttelse, klimavenlige løsninger og affaldshåndtering, siger Pia Olsen Dyhr og fortsætter:

- Den aldrende befolkning i Japan kombineret med høj velstand åbner også et stort marked for danske sundhedsløsninger. Vi skal derfor satse på at sælge klimateknologier og velfærdsløsninger til Japan for at sikre eksportordrer og dermed arbejdspladser herhjemme.

Et kæmpe marked
Ulykken på Fukushima Daiichi A-kraft anlægget har ført til, at Japan er i gang med en grundig genovervejelse af landets energipolitik. Det er forventningen, at Japan fremover vil fokusere langt mere på mere bæredygtige og vedvarende energikilder herunder især sol, vind, biomasse og naturgas. Konkret lovgivning er undervejs som fx en ”feed in tariff” for vindenergi.

Med danske briller er det interessant, at et beløb svarende til 17 mia. kr. er afsat til en ”electric power saving and ecological subsidy fund”, mens yderligere 11 mia. kr. er øremærket til at genstarte et øko-point-system af boliger.

Den danske samarbejdsby, Higashi-Matsushima, er netop blevet udnævnt til at være en af 11 ” Future Environment Cities”, og i ansøgningen blev Danmark fremhævet som forbillede for genopbygningen af byen.

Den japanske regerings mål indtil 2020 er at skabe et nyt marked for grønne produkter og teknologier på 50 billioner JPY (=488 mia. EUR).
Kommenter på artiklen (1)
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.078