23948sdkhjf

Nyt skandinavisk brændselscelle-testcenter i Hobro

Den erhvervsdrivende fond Cemtec i Hobro kan i 2014 åbne dørene for Skandinaviens første testcenter indenfor brint- og brændselscelleindustrien. Dermed er der udsigt til op imod 20 nye videnstunge arbejdspladser.
- To brændselsceller bliver skruet i den grønne truck hos Serenergy i Hobro. Brændselscellerne gør, at trucken får forlænget sin rækkevidde, inden batteriet skal genoplades.

Med det nye skandinaviske testcenter, er brændselscellerne et skridt nærmere at blive effektive miljørigtige løsninger til de globale forbrugere.

- Vores vigtigste udfordring i øjeblikket, er at få certificeret og sikkerhedsgodkendt vores produkter, så vi kan få sat dem i produktion. Det er lige blevet noget lettere, når vi får det her center lige ved siden af. Vi kommer til at spare både tid og penge, fordi det nærmeste sted lige i øjeblikket er Holland, fortæller Anders Korsgaard, Direktør på Serenergy, der holder til hos Cemtec i Hobro.

EU-kroner baner vejen
Det er Centeret for energi og materialeteknologi (Cemtec), der har fået overbevist EU om, at der er perspektiv i at investere 10 millioner kroner i det første skandinaviske testcenter indenfor brint- og brændselscelleindustrien. Et testcenter, som kan sikkerhedsgodkende og certificere nye produkter.

- Det her er gennembruddet i vores jagt på at skabe arbejdspladser inden for den danske branche for brint- og brændselsceller. Jeg er overbevist om, at vi har fjernet endnu en sten på vejen for nystartede firmaer indenfor den her niche. Vi arbejder på at centeret skal starte op i 2014. Og dermed får vi brug for 20 mand til at stå for testcenteret, forklarer direktør på Cemtec, Lars Udby.

Jagt på videnstunge arbejdspladser
Den erhvervsdrivende fond Cemtec startede for 10 år siden, som en ide fra erhvervsrådet i Mariagerfjord Kommune, for at skabe videnstunge arbejdspladser i lokalområdet. Projektet blev blandt andre støttet økonomisk af kommunen selv og Spar Nord Fonden.

- Perspektiverne lokalt for det her projekt er rigtig spændende både ud fra et forskningsmæssigt synspunkt, som set i et lokalt erhvervsmæssigt perspektiv.

Derfor valgte vi i 2008 at bakke op om projektet med en halv million kroner fra Spar Nord Fonden, vi så en mulighed for at få en ny type arbejdspladser til byen, fortæller Frank Kristensen, Direktør Spar Nord i Randers.

Fra forskning til faktura
Fremtidsdrømmene for det nye testcenter, er at åbne op for virksomheder i Skandinavien med nye produkter indenfor brint- og brændselscelleindustrien. Virksomhederne hos Cemtec i Hobro, har allerede produkter på hylderne, som bare er et certifikat fra at lande ude hos forbrugerne.

- Vi startede med en ide, så byggede vi nogle kontorer hvor folk kunne tænke, tegne og regne. Så fik de brug for laboratorier - det skaffede vi dem. Fire år senere er der opstået et behov for at certificere produkter, og faktisk er vi allerede i gang med at skabe muligheder for produktion og lagerplads. Vi bygger 200 kvadratmeter til. Så vi er på ti år gået fra forskning til faktura nu, det er vi stolte af, fortæller Lars Udby.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078