23948sdkhjf

Solceller på City2 og lav fremløbstemperatur i Høje Taastrup

158 boliger i Østerby-kvarteret ved City2 i Taastrup indgår i et energiprojekt med Høje Taastrup Fjernvarme og støttet af EU Horizon 2020 program (COOL DH-projektet). 

Helt overordnet handler det om at styrke den grønne omstilling.

På det mere nære plan betyder projektet, at de 158 boliger i fremtiden vil få en del af deres varme leveret fra en varmepumpe, der får el fra et stort solcelleanlæg på taget af shoppingcentret City2.  

Høje Taastrup Fjernvarme vil senere i år installere en stor varmepumpe i City2 til samproduktion af fjernvarme og fjernkøling. Fjernkølingen leveres blandt andet til City2, mens varmen skal ledes ud i det eksisterende fjernvarmenet. 

Nyt ledningsnet gravet ned

Forhistorien er, at de 158 boliger før fik deres varme leveret til en fælles central i Østerby i én ledning fra Høje Taastrup Fjernvarme. Boligforeningerne i området havde deres eget interne ledningsnet og afregnede som én kunde til fjernvarmeselskabet.

- Nu har vi erstattet dette net, der var slidt og havde stort varmetab, med nye, effektive rør. Vi har ført stikledning ind til hver bolig og afregner dem hver især. Desuden er alle boliger udstyret med en effektiv varmeunit, som vi vedligeholder de næste 20 år. Og boligselskabet har udskiftet alle de gamle ventiler på radiatorerne, siger Astrid Birnbaum, direktør for Høje Taastrup Fjernvarme i en pressemeddelelse.

 De nye effektive rør betyder at beboerne kan se frem til at spare omkring 10 procent på varmeregningen.

Varmetab ned fra 35 til 11 procent

Når kunderne kan forvente at spare op til 10 procent på varmeregningen, skyldes det især, at varmetabet i det nye ledningsnet kun er cirka 11 procent, mens hele 35 procent af varmen gik tabt i de gamle rør. 

Da de nye rør holder bedre på varmen, er det nu også muligt at føre varmen frem med en lavere temperatur.

- De nye ledninger i Østerby udgør et lavtemperatur-fjernvarmenet. Her føres vandet frem ved cirka 55 grader, hvor fremløbstemperaturen normalt ellers ligger mellem 75 og 85 grader. Her er altså en fin besparelse i energiforbruget og dermed et godt bidrag til den grønne omstilling, siger Astrid Birnbaum. 

Måler indeklima i 20 boliger

Rådgiver på projektet er Cowi. Herfra oplyser projektleder Steen Gravenslund Olesen, at et af det primære formål er at vise, hvordan lokale energiressourcer som det 16.300 kvadratmeter store solcelleanlæg på taget af City2 kan indpasses i et allerede etableret fjernvarmesystem. 

- Samtidig indfører vi lavtemperatur i Østerby-nettet. Her optimerer vi løsningen og går tættere på grænsen for, hvor lav fremløbstemperaturen kan være, uden at det går ud over kundens komfort, siger Steen Gravenslund Olesen og fortsætter:

- Beboerne vil ikke mærke nogen forskel. Derfor styrer vi systemet ud fra data fra boliger i området.  I 20 af boligerne har vi opsat indeklimamålere, så vi for hver time logger rum- og brugsvandtemperatur, luftfugtighed og CO2-niveau i hver bolig. På den måde kan vi hele tiden følge, om beboerne har den rette komfort på disse punkter, og om vi kan bruge samme løsning i andre fjernvarmenet.

Projektet er støttet af EU og kører parallelt med et tilsvarende projekt i nærheden af svenske Lund. Begge steder er målet at fremme nye effektive systemer til fjernvarme og fjernkøling – og forbedre eksisterende løsninger ved at inddrage vedvarende energikilder, som det er tilfældet i Taastrup.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11