23948sdkhjf

Region Midtjylland vil bane vej for halm til bioethanol

Nyt udviklingsprojekt skal sikre tilstrækkelige ressourcer og effektiv transport af halm til kommende bioethanolfabrik i Holstebro.
Et nyt udviklingsprojekt skal skabe overblik over halmressourcer til bioenergi i Region Midtjylland og samtidig knække en hård nød på logistiksiden for bl.a. Maabjerg Energy Concept, der vil opføre en bioethanolfabrik i Holstebro: Anlægget får nemlig brug for op mod 400.000 tons halm på årsbasis. Og hvis halmen ankom på én gang som rundballer med en diameter på 2 meter, ville rækken kunne nå fra Holstebro til Hamborg.

Formand for styregruppen i konsortiet bag Maabjerg Energy Concept Jørgen Udby mener, at Region Midtjylland er en optimal samarbejdspartner på logistikområdet.

- Vi kommer til at hente råvarer fra alle dele af regionen, så vi har en fælles interesse i at afdække ressourcerne og samtidig undersøge, hvordan vi kan minimere trafikbelastningen, når vi skal have de store mængder transporteret. Vi forventer, at innovationsprojektet kan bidrage med løsningsforslag, så vi kan reducere lagerkapaciteten og optimere transporten ganske betragteligt, siger Jørgen Udby.

De nye ideer vil blive udklækket i samarbejde med Agro Business Park, hvor man med støtte fra Region Midtjylland og i samarbejde med bl.a. AU Foulum skal bygge videre på forskning i halm til bioenergi. En mulig løsning bliver at presse halmen i pilleform i stedet for at baller, så den fylder mindre.

Regionsrådsformand Bent Hansen forventer en kædereaktion af positivt udbytte af udviklingsprojektet:

- Region Midtjyllands vision er, at vi i 2025 får mindst 50 procent af energiforsyningen fra vedvarende energi. Det gør det nødvendigt at afdække ressourcerne for at skaffe biomasse nok, men samtidig skal vi også sikre, at vi ikke udpiner naturen. På logistiksiden vil vi både kunne reducere vejtransporten og samtidig bane vej for erhvervsudvikling. Overalt i verden vil man kunne få gavn af mere effektiv transport af halm, så der ligger et enormt eksportpotentiale og dermed et stort potentiale for vækst og beskæftigelse, siger han.

Bent Hansen besøger Maabjerg Energy Concept i Holstebro 26. januar for at få en detaljeret gennemgang af projektet. Til april vil konsortiet bag Maabjerg Energy Concept fremlægge resultatet af et omfattende forstudie, der skal afdække økonomiske og praktiske forhold for de mange ambitiøse delprojekter i konceptet, så man kan tage beslutning om den videre proces.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.103