23948sdkhjf

Revolutionen fra Ry: Skal data sænke vores forbrug?

Hos Proptech-virksomheden, Wise Home, der blandt andet står bag et banebrydende koncept med automatiseret forbrugsafregning, er man klar til at begynde opskaleringen og professionaliseringen af forretningen.

Det er ikke til at se det, hvis man ikke lige ved det. Bag de store ruder på handelsgaden i østjyske Ry, i et lokale, der mestendels vibrerer som en halvdøsig vegansk hipster-cafe, bor en virksomhed, der planlægger at skabe en verdensomspændende revolution. Intet mindre.

Automatiseret forbrugsafregning. Et softwaresystem, der hurtigt og præcist via hardware, og ofte i realtid, kan registrere forbrug af lys, vand og varme. Og med et trylleslag frigive tusindvis af timer ikke alene hos ejendomsindehavere og boligforeninger, men også hos forsyningsselskaberne.

Det er det produkt, som Wise Home bringer til markedet. Og med uendelige muligheder for tilføjelser, der giver både beboer og udlejer nyt overblik, er det ifølge folkene bag, en af de mest banebrydende nyskabelser i nyere tid.

Findes det ikke allerede? Netop dette spørgsmål plejer at kendetegne de bedste og mest brugbare nyskabelser.

Læs også: Om fem år er vi solgt til en global spiller eller selv gået på Børsen

Klimatossen
Hos Wise Home er idemand og medstifter Per Holst spændt som en flitsbue. Efter en vellykket kapitaludvidelse før sommerferien, hvor en del af investorerne selv har betragtelige ejendomsporteføljer, så er han i gang med at tilrettelægge rejsen fra lille start-up til stor virksomhed. Og i sidste ende være med til at sænke energiforbruget i Danmark og i resten af verden.

Per Holst fra Ry betegner sig selv som både iværksætter og klimatosse. Grundlaget til det, der idag er en virksomhed på vej frem, blev lagt, da han for år tilbage arbejdede for et traditionelt forbrugsregnskabsfirma.

- Konkurrenten kom med et produkt, der kunne måle den relative luftfugtighed. Jeg foreslog, at vi skulle skabe mere værdi for kunden ved at måle den absolutte luftfugtighed. Det endte med at de sagde nej, og så besluttede jeg mig for at lave det selv, siger Per Holst, der således gik i gang med at skabe den første gadget - en fugt- og temperaturmåler.

Erfaringen med at skabe algoritmen og den software, der kan behandle dataene fik Per Holst til at overveje, om man kunne skabe en platform, hvor data fra al forbruget i den enkelte lejlighed kunne samles i et og samme produkt.

- Som det er nu, så er en beboers data igennem 11 hænder fra aflæsning af måleren til beboeren får sin regning. Udviklingen på det her område har været næsten stillestående siden Odin Clorius opfandt fordampningsmåleren. Vi kommer med 0 hænder og et øjeblikkeligt overblik, siger Per Holst. 

Central påvirkning
Der findes i omegnen af 1,4 millioner lejligheder i Danmark. Så der er et stort potentiale. Foreløbigt har flere tusinde lejemål fået installeret en gateway og hardware fra Wise Home. Endnu flere lejligheder har Per Holst i ordrebogen, og han regner med at have op imod 20.000 enheder i drift i løbet af næste år. Og så vil ordreindtaget givetvis stige støt, når en egentlig salgsorganisation begynder at gå offensivt til markedet.

Den 1. december kan CEO Per Holst se frem til at overlade en stor del af ansvaret for forretningsudviklingen til en ny COO. På den måde kan han nemlig holde øjnene på bolden: produktudvikling, tilføjelser og optimering.

For mens et fuldautomatisk forbrugsregnskab er et stærkt salgbart produkt, og virksomheden i de kommende måneder og år skal vækste og tage fart, så har Per Holst allerede mange langsigtede planer i støbeskeen.

Blandt meget andet muligheden for at anvende data lokalt til at træffe beslutninger centralt. For når en vis andel af lejlighederne i et bestemt område er tilsluttet platformen, så vil eksempelvis et kraftvarmeværk kunne trække data om forbruget i realtid. Og på den måde vil man kunne tilpasse sin produktion til præcis at matche efterspørgslen.

- Jeg er jo også lidt en klimatosse, og det var jeg længe inden klimaet for alvor kom på dagsordenen. Men jeg vidste, at adgangen til forbrugsregnskabet er min adgang til at komme ind og hjælpe folk til at ændre vaner og forbruge mindre, siger Per Holst.

Wise Home blev stiftet i 2016 af iværksætter Per Holst og softwareudvikler Lasse Skindstad Ebert og er støttet af Innovationsfonden, Vækstfonden og Væksthus Midtjylland. Virksomheden beskæftiger i skrivende stund 13 medarbejdere, men forventer at øge antallet betragteligt i de kommende år. 

Læs også: Om fem år er vi solgt til en global spiller eller selv gået på Børsen

Artiklen er en del af temaet Magasinet Energy Supply.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125