23948sdkhjf

Energibranchen får adgang til data om lyn og vandstand

Over de kommende år gør DMI sine data gratis og lette at få fat på. Initiativet, Frie Data, skal udgøre et en del af fundamentet for den bæredygtige udvikling i Danmark samt bane vejen for innovation og økonomisk vækst.

I foråret var det målinger af vind og temperatur, der blev gratis og lette at få fat i via DMI’s selvbetjeningsløsning, og nu er turen kommet til lyn, samt målinger af vandstand og havtemperatur.

Lyndata kan hjælpe energi- og offshorebranchen

Lyn er et af de farligste vejrfænomener, vi har i Danmark, og eftersom lyn søger mod høje genstande, er de ekstra farlige for folk, der arbejder oppe i en vindmølle eller i en kran. Derfor er der mange virksomheder inden for offshore, energi- og byggebranchen, som glæder sig til, at data om registrerede lyn bliver frit tilgængelige, og at de fremover kan bruge lyndata direkte i virksomhedens egne systemer. Det kan hjælpe dem med planlægning, og varsle når der er lyn i nærheden.

Generelt spiller viden om vejret en stor rolle inden for energi-sektoren, og hos Energinet, som ejer og udvikler eltransimissions-nettet i Danmark, spiller særligt lyn en afgørende rolle. Det forklarer Henning Rasmussen, gruppeleder i Energinets Kontrolcenter El.

- Adgang til ’realtime’ lyndata øger først og fremmest sikkerheden for dem, der arbejder på vores anlæg – vi kan fx advare dem, hvis uvejr er på vej. Dernæst er lyndata nyttige, når vi skal finde årsagen til fejl eller udkoblinger i højspændingsnettet. Har der været lynaktivitet i området, skyldes fejlen sandsynligvis uvejret. Vi kan også se, om uvejr nærmer sig et område, hvor elnettet, på grund af reparationer eller andet, er mindre robust, og risikoen for strømafbrydelser større. Oplever vi det, kan vi nå at reagere og indkoble linjer, inden uvejret når frem. Vi glæder os meget over, at DMI sætter lyndata fri, siger Henning Rasmussen.

Målinger af vandstand og havtemperatur

Om man arbejder i en havn som entreprenør eller om man skal lægge til kajen er det vigtigt at kende til vanddybden. Derfor vil det lette arbejdet for mange, at også målinger af havtemperaturer og vandstand bliver gratis og lette at få fat på. Det gælder både de nyeste og de historiske målinger.

Målingerne foretages langs de danske kyster og inde i havne, og for at dække hele landet har Kystdirektoratet og DMI i mange år samarbejdet og delt vandstandsmålinger med hinanden.

Kystdirektoratet står for ca. 30 % af målingerne og har en stor del af målerne langs den jyske vestkyst, hvor vestenvinden ofte raser. 

Data om vandstand spiller en særlig stor rolle i erhvervshavne, hvor der bygges, lodses og planlægges i et miljø, hvor vejret har stor indflydelse.

Ifølge Knud Vang Nielsen, Havnedirektør i Vejle havn, kan adgang til vandstandsmålinger bruges af mange forskellige brugere i havnen.

- Viden om den aktuelle vandstand spiller en stor rolle, især i en fjordhavn som vores, og både kaptajner, lodser, entreprenører og mange andre har brug for vandstandsdata.
Lodsen holder nøje øje med vandstanden i forbindelse med at skibene skal lodses sikkert ind og ud af havnen, idet der kræves en vis margin under skibets køl for på sikker vis at kunne rådgive kaptajnen om anløbet. For at sikre den bedst mulige transportpris skal agenterne for hvert skibe også kende max. dybde/bredde. Kaptajnen skal vide, hvor dybt der er fra køl til bund af hensyn til, hvor meget skibet kan have med ind i fjorden respektive laste i havnen. Og entreprenører bruger statistik over ekstremer og tendenser til at planlægge, hvordan de kan arbejde, og vurdere evt. risici, fortæller Knud Vang Nielsen Havnedirektør fra Vejle havn.

(Forsidefoto: Colourbox)

Læs mere om: DMI
Kommenter på artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.125