23948sdkhjf

Leverer strøm til 75.000 husstande: European Energy opfører 300 MW dansk sol

Onsdag aften godkendte Aabenraas byråd med et massivt flertal European Energys planer om at etablere Nordeuropas største solcelleanlæg.

Anlægget bliver placeret tæt på Kassø transformerstation sydvest for Rødekro samt kommende datacentre og vil kunne levere grøn strøm til mere end 75.000 husstande. 

Fire hensyn til placering

1. Det bliver nabo til Energinets transformerstation ved Kassø og kan derfor tilkobles højspændingsnettet direkte og dermed til det Europæiske energimarked.

2. Anlægget bliver nærmeste nabo til tre fremtidige datacentre ved Kassø, som vil have behov for store mængder grøn strøm.

3. Anlægget placeres i et område, hvor der allerede i dag er en række tekniske installationer, herunder højspændingsmaster, biogasanlæg og vindmøller.

4. Der udtages lavbundsjorde og mindre jordbrugsegnede arealer af intensiv dyrkning.

Kilde: European Energy

Med sine 300 MW strøm er projektet det største, der er opført i Nordeuropa og bidrager med en årlig reduktion af CO2 på over 110.000 tons. 

Med projektet skriver Aabenraa sig ind i toppen af de kommuner, der går forrest i den grønne omstilling af den danske energisektor.

- Solenergianlæg er i overensstemmelse med Aabenraa Kommunes målsætning om at øge produktionen af vedvarende energi. Der bliver talt meget om klima, men efter vedtagelsen af vores strategi for bæredygtig udvikling kan vi handle på en mere slagkraftig måde. Vi vil gerne være med til at tage et lokalt medansvar i de miljømæssige udfordringer, vi alle står overfor, siger borgmester Thomas Andresen.

Konstruktiv proces

I forbindelse med vedtagelsen har Aabenraa Kommune gennemført en offentlig høringsproces og en miljøvurdering i tilknytning til forslaget.

- Vi har haft en konstruktiv høringsproces, som har medført flere gode forslag fra borgere i området. Det har blandt andet betydet, at vi har samlet anlægget på færre steder, siger formand for Vækstudvalget for Land og By, Philip Tietje.

Knud Erik Andersen, CEO hos European Energy er helt enig med Philip Tietje. 

- Samarbejde er helt afgørende for, at et solenergianlæg af denne størrelse skal lykkes. Gennem hele processen har vi haft en meget konstruktiv dialog med kommunen, men det har også været en meget konstruktiv tilgang vi er blevet mødt med hos de lokale borgere, der bliver berørt af anlæggets placering, siger Knud Erik Andersen.

Samlet set er der tale om en anlægsinvestering på over 1 mia. kr.

Det forventes at etableringen af anlægget går i gang i løbet af foråret 2021 og bliver koblet til elnettet ved udgangen af 2021.

Kommenter artiklen (5)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109