23948sdkhjf

Jysk gårdbiogasanlæg vil tredoble indtag af biomasse

Artiklen er opdateret d. 20. oktober 2020 med informationer om, at det kun er indtaget af mængden af biomasse, der tredobles. Ikke produktionen af biogas.

Energy Supply beklager fejlen

Dansk Biogasrådgivning har på vegne af Hærup Biogas i Hærup ved Hobro ansøgt Viborg Kommune om tilladelse til at udvide anlægget og dermed produktionen af biogas.  

Hærup Biogas ønsker at udvide og tredobles indtaget af biomasse, således at der årligt kan aftages 85.000 tons biomasse mod de 28.125 tons, der i dag ryger gennem anlægget.

Udvidelsen betyder ikke at produktionen af biogas tredobles. Den forbliver den samme som hidtil. Nemlig 3,7 millioner kubikmeter metan om året. 

- Det udvidelsen drejer sig om, er at vi gerne vil frigøre os for at anvende produkter som vegetabilsk glycerin i produktionen og erstatte dette med de almindelige affaldsprodukter fra landbruget. Med den begrænsning vi i dag har på inputsmængder, er vi nødt til at indkøbe glycerin for at kunne sikre tilstrækkelig gas til anlæggets aftager, som primært er et nærliggende Fjernvarmeværk, oplyser Allan Mikkelsen fra Hærup Biogas.

Det fremgår af sagsfremstillingen i byrådesreferatet fra den 7. oktober 2020.

Læs også: Fra gods til biogas: Dansk Biogasrådgivning får ny direktør

Hærup Biogas ønsker at etablere en reaktortank og en efterafgasningstank placeret på række med den eksisterende reaktortank og med samme omfang, som den eksisterende tank. Desuden vil selskabet opføre en ny og mindre råvaretank ved siden af en eksisterende tank samt en ny plansilo ved siden af en eksisterende plansilo. 

Hærup Biogas vil desuden etablere en dobbelt pumpeledning mellem Herredvejen 180A og Herredsvejen 193. Den skal forsyne biogasanlægget, der er placeret på Herredvejen 180A, med ca. 40.000 tons gylle pr. år og føre ca. 30.000 tons afgasset gylle retur til ejendommen Herredsvejen 193. 

Herved undgås transporter på offentlig vej mellem de to ejendomme. Hærup Biogas har dog endnu ikke fastlagt ledningens præcise placering. 

Anlægget forsyner i dag Klejtrup Fjernvarmeværk med gas. Den øvrige gasproduktion bruges til at producere elektricitet til elnettet på biogasanlæggets egen biogasmotor. Anlægget forventes efter udvidelsen at kunne producere ca. 7.200 MWh el pr. år. 

Læs også: 90 procent sagde ja til nyt fælles varmeselskab i Viborg

Men inden Hærup Biogas overhovedet kan komme i gang med udvidelserne skal der indkaldes til borgermøde og idéfase. 

Byrådet i kommunen har lige nikket ja til at igangsætte planlægning og idéfase, samtidig med at der indkaldes til borgermøde sidst i oktober. Derudover skal det undersøges om planlægningen kræver miljørapport og forvaltningen i Viborg Kommune skal bemyndiges til at træffe beslutning om miljørapportens og miljøkonsekvensrapportens indhold, hvis der ikke kommer væsentlige høringssvar i idéfasen.

Planforsalget ventes at blive godkendt i starten af 2021, hvorefter en otte ugers offentlig høring venter.

Den endelige vedtagelse af udvidelsen forventes at falde ultimo 2021.

Kommenter på artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.078