23948sdkhjf

Fenagy vil udfordre varmepumpemarkedet

Den nystiftede varmepumpeproducent Fenagy vil med sine eldrevne CO2-varmepumper målrettet fjernvarmeværkerne lægge sig i mellemkapacitets-området på 0,2 – 5 MW.

Med de mindre propan-varmepumper på den ene side og de store ammoniak-varmepumper på den anden side.

- CO2 har erobret supermarkeds-markedet. Det kommer også til erobrere varmepumpemarkedet.

Sådan siger direktør hos Fenagy Kim Gardø Christensen.

Han kommer fra virksomheden Advansor, der producerer køleanlæg til supermarkedet – køleanlæg, der anvender CO2 som kølemiddel.

Og det er netop den baggrund, der nu skal komme fjernvarmen og den øvrige industri til gode. 

- Vi leverer effektive plug & play-enheder, der er hurtige, nemme og billige at installere, siger Kim Gardø Christensen og tilføjer: 

- I industrikølingen og varmepumper i fjernvarmen er det ofte ammoniak, der anvendes. Men hvis vi er under 5 MW i ydelse, så begynder ammoniakken at være mindre attraktiv, siger Kim Gardø Christensen, der med sin nye type varmepumpe har forsøgt at ramme mellemkapacitets-området.

Rimeligt alene

Selvom Kim Gardø Christensen selv går med CO2 som kølemiddel, så afskriver han ikke ammoniakken ej heller propanen, som oftest anvendes i små varmepumper med en kapacitet op til 0,5 MW.

- Ammoniakken har masser af fremtid, når vi kommer op på over 3 MW. Det gab mellem 0,5 MW og op til de 3 MW, det vil vi godt udnytte. Det segment vil jeg have, siger han.

Han fortæller, at Fenagy lige nu er ret alene om segmentet mellem de 0,5 MW og 3 MW – i hvert tilfælde når det kommer til varmepumper med CO2, som kølemiddel.

-  Vi kommer til at se forskellige teknologier, der passer ind i de forskellige størrelser. Lige nu er vi rimeligt alene i markedet på CO2-varmepumperne - men vi får også konkurrence her. Det bliver spændende at se hvorledes vi kommer til at skubbe til hinanden, siger han og tilføjer: 

- Imidlertid er markedet stort, så mon ikke der bliver plads til mange af os. 

Fenagy er ganske nystiftet og har grundlæggende to ben. Et, hvor der produceres og leveres varmepumper til fjernvarmen og et andet, hvor der leveres køle-anlæg og varmepumper til industrien.

Det første anlæg til fjernvarmen er allerede sat i produktion. Der skal leveres en 600 kW varmepumpe til et indtil videre unavngivent varmeværk.  

Kommenter på artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.109