23948sdkhjf

Dansk lufthavn kobler sig på nærvarme

Den fynske lufthavn Hans Christian Andersen Airport (HCA Airport) har netop skiftet oliefyret ud til fordel for en nærvarmeløsning fra Best Green. 

Selve varmeløsningen består af fem luft-vand varmepumper, som dækker hele lufthavnens behov for opvarmning.

Varmepumperne er leveret af Vølund A/S, mens installationen er håndteret af den lokale VVS-installatør, Skovhavens VVS og elinstallatøren Skamby El.

Klima og økonomi

Med en ny varmeløsning baseret på varmepumper har HCA Airport ikke blot formindsket sin CO2-udledning betragteligt. Den nye varmeløsning trækker også lune spor ind i lufthavnens økonomi. 

- Med vores nye varmeløsning slår vi flere fluer med ét smæk, idet vi både sparer penge på varmeregningen, forbedrer indeklimaet i lufthavnen og får en bedre miljøprofil. Sidstnævnte er en vigtig gevinst for os og hjælper os med at tage et godt skridt i den grønne retning, siger Hans Okholm Vejrup, som er lufthavnsdirektør i Hans Christian Andersen Airport.

Det forventes, at den nye varmeforsyning vil reducere lufthavnens CO2-udledning med 61 tons årligt sammenlignet med de gamle oliefyr.

Slipper for bøvlet

Ved at vælge nærvarme fra Best Green undgår lufthavnen en stor investering i en ny varmeforsyning, da Best Green er ansvarlig for indkøb, installation og drift af varmeløsningen.

Med nærvarme har lufthavnen nemlig kun betalt for en række forbedringer til centralvarmesystemet.

- Det er klart, at det luner i budgettet, når vi kan spare penge på varmeregningen. Penge, som vi i stedet kan bruge på at gøre lufthavnen til et endnu mere attraktivt sted at rejse fra, siger Hans Okholm Vejrup.

Lufthavnen forventer at spare op mod 16 procent på deres varmeregning med den nye varmeforsyning.

Om Hans Christian Andersen Airport

Hans Christian Andersen Airport har mange årlige charterafgange til blandt andet Storbritannien, Italien, Spanien og Grækenland.

Lufthavnen havde i 2019 et passagertal på 20.242 .

Ved siden af charterdelen har lufthavnen et erhvervsben, der dels består af en erhvervspark og dels moderne flyvefaciliteter, som dagligt benyttes af det fynske erhvervsliv til møder i udlandet og besøg af udenlandske gæster.

Igennem de senere år har HCA Airport været base for det nationale UAS dronetestcenter, som gennem UAS Denmark har tiltrukket flere startup virksomheder indenfor droneområdet.

Samtidig har SDU med sit dronecenter i lufthavnens voksende erhvervspark skabt en uddannelse med fokus på droner og gennemfører flere forskningsopgaver og tests i og omkring lufthavnen.

Kilde: Best Green

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler
Udvalgte nyheder fra forsiden
Nye tiltag skal nedsætte forekomsten af dødelig bakterie i brugsvandet
30 kilometer termonet fyrer op under 200 boliger i Hyllegaard Høje
NKT bekræfter britisk milliardordre
Direktør for Andel Energi stopper med øjeblikkelig virkning
Aalborg Forsyning er ude: Nu er det lokale værk inde i varmen
NKT klar til at underskrive ordre på Polens første store havvindmøllepark
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109