23948sdkhjf

Nu overvåges det danske gasnet fra Viborg

Gasdistributionsselskabet Evida tager sikkerhed meget alvorligt og har derfor medarbejdere, der døgnet rundt holder øje med gasnettet. Hidtil har disse medarbejdere været placeret på tre forskellige adresser. For at styrke overvågningsenheden samles de til efteråret på én lokation, ligesom Evida samler de eksisterende overvågningssystemer i ét opgraderet sikkerhedssystem

Fra den 1. september 2020 bliver al distributionsovervågning af det danske gasnet samlet i et kontrolcenter i Viborg. Evida lukker nemlig sit kontrolcenter i Søborg, ligesom Energinets kontrolcenter Egtved, som Evida har haft samarbejdsaftale med, afgiver overvågningen af gasnettet i Sønderjylland, på Fyn og på Sjælland til Evida.

Det bliver samtidig startskuddet på en opgradering af både de fysiske og de systemmæssige rammer. Der bliver nemlig etableret et helt nyt kontrolcenter, ligesom de eksisterende tre overvågningssystemer samles i ét SCADA-system, der hele tiden overvåger gasnettet.

- Det er en milepæl for Evida, at vi nu samler kontrolenhederne og går fra tre til ét overvågningssystem. Som nationalt selskab er vi nemlig ansvarlige for at sikre en sikker og stabil distribution af gas til produktion, transport og opvarmning i hele landet. Og det stiller krav til vores distributionsovervågning af gassystemet, som skal have de optimale rammer, ligesom det stiller krav til vores viden om gasledningernes placering i jorden og balancering af gasnettet, siger Evidas driftsdirektør Søren Hylleberg Sørensen.

Direktøren understreger, at selskabet er optaget af at sikre en høj forsyningssikkerhed til gavn for forbrugerne. Derfor overvåger Evidas bemandede kontrolcenter gasnettet døgnet rundt. Og selvom selskabet har stort fokus på at informere forbrugere og entreprenører om, at det er vigtigt, at de gør sig bekendt med ledningernes placering, inden der graves i jorden, sker der desværre fortsat overgravninger af gasnettet. Når det sker, er Evidas beredskab klar til at rykke ud.

For gasnettet er en del af Danmarks kritiske infrastruktur. Cirka 400.000 private kunder og erhvervsvirksomheder får leveret gas til opvarmning og produktion, og den forsyningssikkerhed skal være intakt.

- Vi går aldrig på kompromis med forsyningssikkerheden. Det er altafgørende for os, at forbrugerne oplever et gassystem, der fungerer, og som leverer den gas, der er brug for. Det gælder både i husholdninger og i industrien. For sådan er det med gasforsyningen. Den skal helst ikke kunne mærkes – den skal bare fungere, siger Evidas driftsdirektør Søren Hylleberg Sørensen.

Fakta
Det nye kontrolcenter kommer til at overvåge 64.000 signaler og næsten 700 forskellige anlæg. Det er typisk måler-/regulatorstationer, biogas modtagestationer og kompressorstationer.

Evidas kontrolcenter modtog mellem 90 og 100 opkald om dagen i 2019.

Evida rykkede ud til 408 overgravninger i 2019. 80% af alle overgravninger er forårsaget af entreprenører, mens 20 procent er forårsaget af private. Ved 95 procent af alle overgravninger er Evida fremme inden for en time.

Evida er et resultat af sammenlægningen af HMN GasNet og Dansk Gas Distribution, som fandt sted 1. oktober 2019 og har i alt 446 medarbejdere.

Evida er det statslige distributionsselskab, der distribuerer gas til 400.000 danske gasforbrugere og står for drift og vedligehold af det så godt som landsdækkende gasdistributionsnet.
Kilde: Evida

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094