23948sdkhjf

Knap 600 kg forurening dampet væk nær Odder

Med en bæredygtig rensemetode har Region Midtjylland fået fjernet en stor forurening efter et tidligere renseri i Boulstrup. Det betyder, at forureningen ikke længere udgør en risiko for drikkevandsforsyningen til Odder Kommunes borgere.

For seks måneder siden blev der sat strøm til det store anlæg, der har varmet jorden op under renseriet og suget den afdampede forurening op. Nu er anlægget slukket, og resultaterne viser, at der er fjernet ca. 585 kg klorerede opløsningsmidler fra jorden og grundvandet på stedet. 

- Vi er meget tilfredse med, at vi nu har fået bugt med den gamle forurening og den trussel, forureningen ville være for drikkevandet i Odder Kommune. Vores estimater forud for oprensningen viste ca. 600 kg forurening, så det har vist sig at holde meget godt stik i forhold til de resultater, vi har fået efter oprensningen. Det er en af de meget store forureninger i Region Midtjylland, som nu er væk, siger Jørgen Nørby (V), formand for Udvalg for Regional Udvikling.

Fortsat overvågning ved Boulstrup 

Der er dog som forventet en lille og svag restforurening udenfor det område, hvor det har været muligt at dampe forurening væk. Det vurderes dog, at restforureningen ikke vil udgøre en risiko for den fremtidige vandindvinding på Odder Vandværk. 

For en sikkerheds skyld vil Region Midtjylland lave boringer, så der løbende kan tages prøver af grundvandet i området for at holde øje med, at restforureningen ikke strømmer med grundvandet på en måde, så det kommer i nærheden af drikkevandsboringerne lige udenfor Boulstrup. 

- Det er en lettelse, at vi nu er kommet af med den tikkende bombe, som den store forurening reelt har været for vores kommunale drikkevandsforsyning i Odder. Nu behøver vi ikke længere være bekymrede, og vi har fuld tillid til, at regionen holder godt øje med de sidste forureningsrester og selvfølgelig griber ind, hvis det mod forventning skulle blive et problem, siger Ole Lyngby Pedersen (V), formand for Miljø, Teknik og Klimaudvalget, Odder Kommune.

Bæredygtig oprensningsmetode 

Renseri-forureningen i Boulstrup var en af de større enkeltstående forureninger i regionen. Oprensningen har kostet ca. 14 mio. kroner. Ofte vil oprensning indebære en opgravning forureningen, men det var ikke muligt og heller ikke det mest bæredygtige i Boulstrup.

- Vi skulle jo bevare en bygning på det mest forurenende sted, og det kunne vi ved at dampe forureningen væk. Og netop den metode er bæredygtig, blandt andet fordi vi ikke skal transportere jord langt på vejene, og vi har valgt at bruge vindmøllestrøm til oprensningen. Vi skal jo hele tiden have bæredygtigheden i baghovedet, siger Flemming Knudsen (S), næstformand for Udvalg for Regional Udvikling.

Region Midtjylland og Odder Kommune håber at kunne invitere til en markering af den færdige oprensning på renserigrunden i Boulstrup i begyndelsen af oktober, hvor lokale og andre interesserede kan få mere information om oprensningen og resultaterne.

Artiklen er en del af temaet Magasinet Energy Supply.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109