23948sdkhjf

Nej tak til milliard: Kommuner må afvise elselskabs investeringsplan

I sidste uge løftede andelsselskabet Thy-Mors Energi sløret for planerne om en milliardinvestering i vedvarende nordvestjysk energi med hovedvægt på vindkraft. Nu er planerne imidlertid kommet i modvind, eftersom hverken Thy eller Mors vil vide af flere vindmøller på deres respektive territorier.

Det skriver Nordjyske.

I alt er 11 procent af de danske landvindmøller placeret i Thy og på Mors, men de udgør kun cirka fem procent af Danmarks samlede produktionskapacitet inden for vindkraft. Forklaringen er, at der er tale om forholdsvis små møller med en gennemsnitsalder på 22,5 år. Møllebestanden trænger altså til fornyelse, og andelsselskabets plan var derfor at opstille større møller.

I Morsø vedtog en enig kommunalbestyrelse imidlertid i 2017, at der ikke kan opstilles nye møller på øen, mens Thisted Kommunalbestyrelse i sin vindmølleplan kun tillader udskiftning af møller i Tagmark suppleret af yderligere to møller.

Morsøs borgmester Hans Ejner Bertelsen (V) er ikke sikker på, om han skal opfatte udspillet fra energiselskabet som positivt eller negativt:

– Vi tog en god og klog beslutning dengang om, at der ikke skal stå flere møller på Mors. Det er svært at se, hvor det vil være muligt at placere møller, når vi skal i gang med at revidere den femårige vindmølleplan. Omvendt er vi ved at se på placeringer for solcelleanlæg. Det er de lokale politikere, der træffer afgørelserne, og det bør være sådan, at de, der bliver pålagt generne, også får goderne gennem de afkast, investeringerne giver, siger Hans Ejner Bertelsen til avisen.

Ulla Vestergaard (S) borgmester i Thisted Kommune, peger dog på, at konteksten har ændret sig, siden de gældende vindmølleplaner blev vedtaget.

– Vi har i mellemtiden fået nogle klimamål, vi skal nå, fordi vi skal passe på vores klode. Så må vi tage imod, at nogen ser ind i og vil investere i, hvordan vi løser den opgave. Vores vindmøllediskussion blev efter min mening forplumret en smule. Det gør indtryk på mig, at man kan opnå samme eller større kapacitet ved færre møller end i dag, og Thy har immervæk et af Europas bedste vindfelter. Jeg synes, det er fint, at vores energiselskab, som vi alle sammen ejer, tænker tanker for os. Så må vi se, hvilken energiform de skal udmøntes i, siger Ulla Vestergaard.

Og netop klimamålene er en vigtig baggrund for milliardplanen. Det siger Thy-Mors Energis bestyrelsesformand Robert Hove:

- Vi er tvunget til at tænke på klimaet. Det pålægger regeringen os. I lyset heraf bliver man nødt til at revurdere sin modstand mod vindmøller. Men selvfølgelig kan vi som energiselskab ikke bestemme over kommunerne. De afgør, om de vil have vindmøller op, siger Robert Hove.

Kommenter artiklen (5)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078