23948sdkhjf

Google lægger trekvart million i datacenter på jysk maskinmesterskole

Fredericia Maskinmesterskole (FMS) skal til at opføre et nyt datacenter i miniformat delvist sponsoreret af it-giganten Google. 

Google har valgt at støtte projektet med 100.000 euro, svarende til små 750.000 kroner. Med minidatacentret vil de studerende komme tæt på den virkelighed, de vil møde som uddannede maskinmestre i datacenterindustrien.

Det oplyser Fredercia Maskinmesterskole i en pressemeddelelse. 

- Samarbejdet med Google har skudt en udvikling i gang og medført nogle muligheder, som vi ellers ikke havde fået. Google har været en fantastisk partner, som har stolet på, at vi kunne løfte opgaven, så de roligt kunne støtte vores arbejde med at skaffe mere af den arbejdskraft, som datacenterbranchen mangler. De har desuden været rigtig gode sparringspartnere og har faciliteret netværk til uddannelsesinstitutioner i Europa, som vi nu samarbejder med om uddannelser til branchen, siger Jens Færgemand Mikkelsen, der er ressourcedirektør på maskinmesterskolen..

I pressemeddelelsen fremgår det, at det er Datacentergruppen, der har hovedsæde i Brabrand, der er valgt som hovedleverandør på minidatacenteret.

Del af nyt valgfag
Ud over bidraget fra Google vil andre virksomheder inden for datacenterbranchen ligeledes støtte projektet. Det forventes blandt andet, at virksomheder, der leverer fysisk udstyr og software til datacentre, samt rådgivningsvirksomheder tilsammen til at bidrage med et beløb, der matcher Googles donation.

Initiativet bliver en del af det nye datacentervalgfag, som studerende fra sommeren 2020 kan tage på FMS.

Ud over at opbevare data kan et datacenter være et større eller mindre højteknologisk kompleks: En masse energi kommer ind, og en masse energi sendes ud igen. Energi skal lagres i store batterier, serverrum skal afkøles, og den overskydende varme fra anlægget skal gerne anvendes, så den ikke går til spilde.

For eksempel bliver overskudsvarme fra de store datacentre flere steder sendt videre som fjernvarme og kommer derved lokalområdet til gode. Maskinmesteren har de faglige kompetencer til at føre tilsyn med denne type anlæg og have ansvaret for daglig drift og vedligehold.

Racks og kølesystem
Mini-datacenteret kommer til at bestå af seks såkaldte racks med servere og et tilhørende kølesystem. Strømforbrug, temperatur osv. vil kunne overvåges af et DCIM-system (data center infrastrucure management, red.), og med en såkaldt load bank vil man kunne simulere forskellig grad af belastning af systemet, så de studerende vil kunne lave øvelser i undervisningen.

Eksempler på øvelser kunne være optimering af temperatur og køling, eller man kunne simulere tab af energiforsyning, så man er afhængig af nødstrømsanlæg.

Det er anden gang at Fredericia Maskinmesterskole får hjælp fra Google. Tilbage i februar spenderede it-giganten 700.000 kroner i et solcelleanlæg på skolen i Fredericia.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.235