23948sdkhjf

Efter succesfuld prøveboring: Energi Viborg satser på grundvandet

I foråret 2020 har Energi Viborg Kraftvarme gennemført en prøveboring i Hald Ege efter grundvand, der sammen med en el-drevet varmepumpe skal kunne forsyne det eksisterende fjernvarmeområde i landsbyen med varme.

Resultatet af prøvepumpningen har vist, at der er et solidt grundlag for udnyttelse af grundvandet til varmeproduktion i Hald Ege,

Varmepumpeanlægget kan altså erstatte størstedelen af den nuværende naturgasbaserede fjernvarme i landsbyen.

Konkret vil 85 procent af varmen fra foråret 2021 blive produceret på varmepumpeanlægget, og det betyder, at CO2 udledningen reduceres med 6000 ton pr. år af den lokale fjernvarmeproduktion:

 -Vi har arbejdet med den grønne omstilling i en længere periode, og jeg er glad for, at vi nu kan sætte det første skib i søen. Det er vores forventning, at erfaringen fra Hald Egeprojektet kan danne grundlag for lignende og muligvis større projekter i Viborg by, hvor vi pt. undersøger andre muligheder, siger kraftvarmechef Benny Højholt i en pressemeddelelse.

Et samarbejdsprojekt til fremtiden
Projektet er skabt i en treenighed mellem Energi Viborg Kraftvarme, Viborg Fjernvarme og Boligselskabet Sct. Jørgen. Energi Viborg Kraftvarme er projektleder og står for etableringen af hele projektet. Viborg Fjernvarme vil fortsat levere varmen til forbrugerne i området, mens Boligselskabet Sct. Jørgen har stillet arealer og bygninger til rådighed.

 -Jeg er rigtig glad for, at vi er kommet så langt, at forundersøgelserne nu bærer frugt. Samtidig glæder jeg mig over den tætte og samarbejdsorienterede dialog, der har været mellem parterne omkring projektet. Det peger frem mod et godt fremtidigt og resultatskabende samarbejde til gavn for forbrugerne og klimaet, siger direktør i Viborg Fjernvarme, Morten Abildgaard, der i øvrigt oplyser, at prisen på fjernvarmen i Hald Ege bliver nøjagtig den samme som i resten af Viborg.

Også Boligselskabet Sct. Jørgen venter med spænding på at se projektet i drift:

 -Vi er glade for at kunne danne foregangseksempel med vores afdeling i Hald Ege. Nu glæder vi os til at anlægget kommer på plads og i drift, så vores beboere fra 2021 kan varme sig med grøn fjernvarme, siger direktør Hans-Erik Lund.

300 kW varmepumpe i Hald Ege

Der planlægges etableret et eldrevet grundvandsvarmepumpe-anlæg i Hald Ege med en effekt på 300 kW. Anlægget forventes at kunne dække omkring 85 procent af varmeforbruget, mens de sidste 15 procent dækkes af den eksisterende gaskedel - primært i vinterhalvåret.

Ved etableringen af grundvandsvarmepumpen ses flere positive effekter, blandt andet følgende:

  • Nedbringelse af naturgasforbruget med ca. 170.000 m3 om året
  • Nedbringelse af CO2-udledningen med ca. 6.000 ton om året
  • Reduceret varmepris
  • Styrket fleksibilitet i forhold til at satse på mere end én energikilde
  • Forlægelse af levetid på eksisterende anlæg

Kilde: Energi Viborg

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.063