23948sdkhjf

Er der blindhed for biogassens potentiale i den grønne omstilling?

Igennem de seneste måneder er der kommet utallige oplæg fra bl.a. organisationer, regering og diverse råd om håndteringen af klimaudfordringen, og hvordan vi bedst løser den. I alle de oplæg indgår delvis udfasning af gasfyr til opvarmning – og milliardstore tilskudsordninger og udgifter til de private husstande, som skal erstatte deres gasfyr med elvarmepumpe eller fjernvarme. Problemet er, at det imidlertid ikke er den grønneste og billigste løsning – selvom det nogle steder i det energipolitiske landskab er blevet en uimodsagt sandhed, at gasfyr skal erstattes med ”noget andet”.

Bliver der holdt fast i den udskiftning, typisk til elvarmepumper, skal der ske massive investeringer i eltransmissionsnettet, forudsat det overhovedet kan følge med i strømproduktionen. Er der tale om udskiftning til fjernvarme, bliver der tale om massive investeringer i at udbygge det fjernvarmenet, som langtfra er til stede overalt i landet. 

Biogas er den billigste og grønneste løsning

Der findes både billigere og grønnere løsninger end udfasning af gasfyrene. Nemlig at erstatte naturgassen med biogas – og udnytte det eksisterende gasnet i mange år endnu. Biogas udleder langt mindre CO2 end el, og så baserer det sig på husdyrgødning og bæredygtige restprodukter fra industri og husholdninger. Det er cirkulær økonomi, når det er bedst. Det har en analyse udarbejdet af Syddansk Universitet for Energistyrelsen for nylig dokumenteret, ligesom den også dokumenterer, at det samlede biogaspotentiale er stort nok til at kunne erstatte det nuværende forbrug af naturgas. Så det er grønnere – og en nylig analyse fra Viegand Maagøe viser også, at det er samfundsøkonomisk rentabelt. Så med andre ord: Grønnere og billigere. Som en sidegevinst kan vi bruge en kraftig udbygning af biogassen til at skabe vækst og arbejdspladser, da anlæggene i stort omfang er danskproducerede. Dermed skaber vi et nyt lille dansk ”vind-eventyr”. Ikke bare i form af vækst og arbejdspladser nu og her, men også på længere sigt. Det burde være attraktivt i en tid med behov for stimulering af økonomien.

Artiklen er en del af temaet Klumme.

Kommenter artiklen (1)
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.094