23948sdkhjf

Vejen banet for en grønnere varme: Dispensation fra kraftvarmekravet i hus

I Esbjerg har det lokale forsyningsselskab Din Forsyning endelig fået dispensation fra kraftvarmekravet, hvilket betyder, at Din Forsyning ikke behøver producere el sammen med varmeproduktionen, hvilket ellers hidtil har været et krav. 

Den formelle dispensation fra kraftvarmekravet er resultatet af flere års pres fra blandt andet borgmestrene i Varde og Esbjerg Kommune. Begge har tidligere været til dialog-møder med ordfører på energi- og klimaområderne og flere ministre på Christiansborg, hvor de har argumenteret for en grøn omstilling fra kul til fremtidens bæredygtige ener-gisystem uden biomassekraftvarme som en del af løsningen.

- Jeg glæder mig over, at vi har fået den dispensation, vi længe har kæmpet for. Som Danmarks bæredygtige energimetropol vil vi gerne indrette kommunens energiproduk-tion til fremtidens behov. Det er kun naturligt, at Esbjerg går forrest. Vi har presset på og har nu endelig fået lov at etablere den grønne og fleksible løsning, som sikrer en bæredygtig udvikling på fjernvarmen, siger Jesper Frost Rasmussen (V), borgmester i Esbjerg Kommune.

Jesper Frost Rasmussen ser også gerne, at fjernvarmen bliver endnu grønnere ved at bruge mere overskudsvarme fra lokale virksomheder og udvikle energilagring. Derfor er det positivt, at dispensationen indeholder mulighed for at etablere flere supplerende teknologier.

Milepæl i dansk energipolitik
Hos Dansk Fjernvarme er der også stor tilfredshed med dispensationen fra kraftvarme-kravet.

- Kraftvarmekravet blev indført i en tid, hvor store mængder varme fra elproduktion gik til spilde. Kraftvarmekravet var en god ide, da det blev indført for over 30 år siden, fordi det har sikret en effektiv udnyttelse af kul og gas, der herefter både blev brugt til el- og varmeproduktion. Nu har vi gode grønne alternativer i vedvarende elproduktion, og derfor bør varmeproduktionen kobles af, siger Kim Mortensen, direktør hos Dansk Fjernvarme og fortsætter:

- Med dispensationen er der åbnet op for, at varme-selskabet i Esbjerg kan investere i bæredygtige el- og varmeintegrerende energisystemer.

Kommenter artiklen (3)
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.141