23948sdkhjf

Envidan vil have nepaleserne med på vandvognen

Mange familier i Madi Kommune i Nepal får i dag deres vand fra overfladevand og lavvandede rørbrønde uden at kende vandets kvalitet.

Landsbyernes to eksisterende vandværker blev i 2011 projekteret til at levere 20 liter drikkevand pr. person pr. dag til i alt 240 familier. Og det er pt slet ikke nok.

Derfor er EnviDan og Jysk landsbyudvikling i Nepal med støtte fra Poul Due Jensens Fond i gang med at etablere et nyt drikkevandssystem, som snart skal levere 65 liter pr. person pr. dag til en del af kommunens borgere svarende til ca. 420 familier.

Selvom implementeringen af projektet vil give et stort løft for de berørte familier, skal der gøres en stor indsats for at de lokale vil binde sig. Dette skyldes, at tilslutningsafgiften på 425 danske kroner er mere end mange familier umiddelbart har råd til og samtidig er beboerne lettere skeptiske, fordi projektet med de to nuværende vandsystemer i samme område hverken gav et økonomisk eller teknisk bæredygtigt drikkevandssystem. 

Nøglen er information og dialog
Der er ingen tvivl om, at det nye drikkevandssystem vil gøre en kæmpe forskel for sundheden i området. Projektets parter har derfor allieret sig med de lokale myndigheder, som har igangsat en oplysningskampagne overfor de lokale familier. T-shirts med tryk og plakater understøtter denne indsats.

På nuværende tidspunkt har 95 familier tilsluttet sig det nye drikkevandssystem. Det er nødvendigt at op mod 330 familier tilmelder sig og betaler registreringsafgiften, før anlægsarbejdet kan gå i gang. 

Det er meget vigtigt at vælge det helt rigtige drikkevandssystem denne gang. Valget af system er ikke foretaget endnu, men der er lavet scenarieanalyser over forskellige løsninger. Det er EnviDans ansvar at bringe dansk ekspertise ind i valget af design af vandforsyningssystemet. Grundet store kulturelle forskelle kan det ikke være en 1:1 kopi af et dansk system. Det er altafgørende for projektets succes på den lange bane, at de lokale selv kan drive systemet. 

Fakta om projektet:

Jysk landsbyudvikling i Nepal hyrede i 2019 EnviDan som projektleder. I januar 2020 blev der udført en boring til 100 meters dybde i området, som viste, at drikkevandet til fulde imødekommer den nepalesiske standard for drikkevandskvalitet.

Projektet er finansieret af Poul Due Jensens Fond og forventes afsluttet ved udgangen af 2021.

Projektet bidrager blandt andet til FN’s verdensmål 6 (rent vand og sanitet) og 17 (partnerskab for handling).

Artiklen er en del af temaet Magasinet Forsyning.

Kommenter på artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.172