23948sdkhjf

Skive satser på solcelle-elværk

Et af landets hidtil største solcelle-elværk med en planlagt produktions-kapacitet på 1 MWp (peak-værdi) bliver opført i Skive. Der ventes opsat 10.000 m2 solceller på kommunens tage.
Solcellerne bliver fordelt på mange af kommunens bygninger, og den samlede elproduktion forventes at blive tæt på en tredjedel af Danmarks samlede elproduktion fra solceller, oplyser Skive Kommune på sin hjemmeside.

Status november 2011
Vinteren 2010/2011 var hånd og lang, og dermed blev projektet forsinket en del, men 80 % af målet er nået og 800 m2 solceller er monteret og installeret.

Når projektet er færdigt medio 2012 forventes det, at der er opsat mellem 1,3 og 1,6 MWp. Mængden af solceller vil afhænge af prisen.

Samlet er økonomien i projektet bedre end forventet. Det skyldes både, at solcellerne er blevet billigere, men også at anlæggene er store og derfor billigere at montere pr. m2.

Tester solceller til flade tage
Der er udviklet nye solcellesystemer, som er målrettet flade tage.

I forbindelse med sin solcellesatsning afprøver Skive Kommune tre systemer med solceller på flade tage og tage med ringe taghældning.

Det drejer sig om solceller fra Phønix Tag, Schüco System MSE og Cylindra Solceller.

En langsigtet investering
Investeringen giver imidlertid ikke nogen besparelser for byens borgere i første omgang. Det er en langsigtet investering. Den billige el får borgerne først om 15-20 år.

Ifølge energi-investeringsselskabet Renewagi kan et solcelleanlæg på 1 MWp yde 1000 MWh om året, svarende til cirka en halv vindmølle. Det giver energi nok til at forsyne 450 husstande med elektricitet.

Det tager typisk to-tre måneder at opføre et anlæg af denne størrelse, og solcellerne skal være i drift i to-fire år, inden de har produceret den energimængde, der gik til at fremstille dem.


Kommenter artiklen (1)
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125