23948sdkhjf

Den mest ambitiøse energiudvikling: Bornholm og Samsø hædret af EU

Bornholm og Samsø er kåret som EU's mest bæredygtige energiøer

De to danske øer har opnået henholdsvis 1. og 2. pladsen i en stort anlagt EU-konkurrence RESponsible Island Prize for at være de øer i EU, der har den mest ambitiøse, bæredygtige energiudvikling.

Med udmærkelserne følger pengepræmier. 

Prisen uddeles af EU's Horizon 2020 program, og med førstepladsen følger 500.000 euro til Bornholm og  250.000 euro til Samsø. 

Priserne er en anerkendelse af mange års dansk fokus på den grønne omstilling og ikke mindst til lokalsamfundene og borgerne på de to øer, som på trods af ofte svære økonomiske betingelser har besluttet - og gennem mange år holdt fast i - at gå foran i den grønne omstilling. 

- Det er svært ikke at være meget stolt af Danmark, når to danske øer rydder bordet og sætter sig på både første- og andenpladsen. Det viser, at Danmark – og ikke mindst Bornholm og Samsø – går foran og viser verden, hvordan grøn omstilling kan lykkes i praksis. Det er netop den slags initiativ og virkelyst, som Samsø og Bornholm udviser, der er med til at gøre Danmark til et grønt foregangsland med klimaløsninger, der gør en forskel herhjemme og kan inspirere ude i verden, siger klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen.

Udfasningen af kul og olie
Bornholm har blandt andet udmærket sig ved tidligt at begynde udfasningen af kul og olie. Og med begrænsede økonomiske ressourcer til rådighed fået etableret vedvarende energikilder såsom solceller, vindmøller, biomasse - samt foretaget investeringer i fjernvarme og andre innovative teknologier. Resultatet er et effektivt og reduceret energiforbrug og store reduktioner i CO2-udledningen.

- Det her er uden sidestykke den største anerkendelse af Bornholm som grøn test-ø for vedvarende energi og innovative teknologier. Bornholmerne har med rettidig omhu set et globalt problem tidligt – og har handlet lokalt på det. Det er netop det denne pris anerkender, og vi kan i den grad være stolte af os selv. Mon ikke det her slår fast for folketinget og energiselskaber, at en Energiø med havvindmøller tæt ved Bornholm er et must?, siger borgmester for Bornholms Regionskommune Winni Grosbøll, siger:

Bæredygtig energiforsyning
Samsø har fået prisen for at udvikle en bæredygtig energiforsyning baseret på lokalt ejerskab og et folkeligt medejerskab i proces og projekt. Samsø har desuden delt viden og erfaring med lokalsamfund i det øvrige Danmark såvel som i resten af verden.

Dansk viden og teknologi har gjort det muligt at lave en lokal selvforsyning med vedvarende energi og haft en positiv sideeffekt i form af nye jobs og en bedre lokal økonomi.

- Samsø var i 1997 en ø med store problemer. Vi mistede arbejdspladser og de unge flyttede fra øen. Med fokus på udfasning af importeret fossil energi erstattet med lokalt produceret grøn energi tog Samsø sagen i egen hånd og startede en ny tid med perspektiv for at blive både økonomisk og socialt bæredygtig. Som et levende laboratorie har Samsø siden skabt et nationalt og globalt netværk, der har stor betydning for den fortsatte bæredygtige udvikling, siger direktør for Energiakademiet på Samsø, Søren Hermansen.

Selvom offentliggørelsen af kåringen nu er på plads, er overrækkelsen af priserne foreløbigt udskudt til efteråret 2020 grundet de gældende restriktioner. 

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.235