23948sdkhjf

Nyt bølgeenergianlæg viser gode takter

Et bølgeenergianlæg formet som en passer har i testbassin vist overordentligt gode resultater. Nu er anlægget klar til naturens rasen. Se anlægget i aktion.
Iværksætter Tommy Larsen og førende danske forskere fra Aalborg Universitet har succes med et nyt tobenet bølgekraftværk kaldet Weptos. Det skriver Videnskab.dk.

I testbassin i Spanien
I september testede parterne en prototype i et splinternyt bølgebassin i spanske Santander. Her blev anlægget kastet ud i meterhøje bølger, og resultaterne herfra ser overordentligt lovende ud.

- Jeg tror, det her er et anlæg, som har rigtig gode chancer for at bryde igennem på det her felt, siger lektor Jens Peter Kofoed fra Institut for Byggeri og Anlæg ved Aalborg Universitet, hvor Weptos bliver udviklet.

En gigantisk passer
Weptos er designet som en gigantisk passer med to ben, hvorpå der er monteret tyve orange rotorer, der skvulper op og ned i vandoverfladen. De tyve rotorer leverer i hvert opslag en smule kraft til den aksel, som de sidder på, hvorved der skabes en relativ jævn rotation, som en generator efterfølgende omdanner til strøm.

Weptos ben kan justeres så præstationsbredden er stor, når bølgerne er små og velegnede til energiproduktion, mens vinklen gøres smallere, når bølgerne er kraftige.

Designet skal sikre, at Weptos rammes af færre store bølger i stormvejr, hvilket belaster anlægget langt mindre.

Weptos skal testes i Kattegat
Direktøren for Weptos Tommy Larsen vil efter tests af en prototypen nu bygge et anlæg, der er 10-15 gange større. Det vil dog stadig være en mellemstor version set i forhold til det endelige anlæg.

- Vi forestiller os, at næste trin er et demonstrationsanlæg i Kattegat. Det er et anlæg, som det stadigvæk vil være svært at få økonomi i, men det er på en skala, hvor man kan demonstrere virkelig energiproduktion til nettet og få informationer, der vil verificere de priskalkulationer, der skal laves til et egentligt økonomisk rentabelt anlæg, som skal placeres i Nordsøen for eksempel, siger Jens Peter Kofoed.

Han forventer,at man vil være klar til test i Kattegat om et par år. Herefter skal medium-udgaven af anlægget testes et års tid, hvorefter man - hvis alt går vel - vil gå i gang med at bygge den endelige udgave.

Se anlægget i testbassin i Spanien:


[flash][width]500[/width][height]390[/height][address]https://www.youtube.com/v/kmJpCoFnEsY?version=3&feature=player_detailpage[/address][/flash]


Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11