23948sdkhjf

Leder: Hold afstand, brug sprit og undgå fysisk kontakt

Denne leder er bringes i Magasinet Forsyning, der udkommer på mandag

Med coronavirussens indtog i Danmark har vi danskerne i den grad fået vendt op og ned på den måde, hvorpå vi omgås andre mennesker. Og dermed også den måde, hvorpå vi lever vores liv.

Budskabet fra Mette og Søren har fra starten været klart: Risikoen for smitte skulle minimeres mest muligt, og Danmark skulle helst holde sig på den grønne kurve - under den stiplede linje. Og så skulle der udvises samfundssind.

Sidstnævnte en lidt diffus størrelse og et ord, der i de seneste måneder har formet vores virkelighed.

Men hvad er samfundssind – og hvordan udviser vi det korrekt?

Dansk Sprognævn definerer samfundssind, som ’det at sætte hensynet til samfundet højere end egne interesser’.

Læs også: Trefor udviser samfundssind: Omlægger elnet og yder corona-hjælp

Vi kan vel alle være enige om, at det har en positiv klang – og at det er noget - mere eller mindre - alle vil stræbe efter.

Men hvordan vi udlever samfundssind er en helt anden sag. Opfattelserne af samfundssind i sin reneste form er nemlig mange.

- At vaske hænder, holde afstand, blive hjemme, undgå store forsamlinger, droppe påskefrokosten og ikke hamstre toiletpapir.

Bare for at nævne nogle få.

Langt hen ad vejen er vi også lykkedes med at udvise så meget samfundssind, at Mette og Søren nu er ved at lukke Danmark op igen.

Det har krævet en stor indsats af alle – og vil gøre det i lang tid endnu.

Også i energi- og forsyningssektoren – eller skulle man nærmere sige i særdeleshed i energi- og forsyningssektoren.

Her er det lykkedes at holde hjulene under den kritiske infratruktur i gang– uden at drosle ned – og uden at sætte forsyningssikkerheden over styr. Samtidig er der rakt ud og ydet coronahjælp til mangt en afkrog af det danske samfund.

Kort og godt: Der er udvist samfundssind

Men hvad sker der, når corona-krisen er ovre? Vil samfundssindet fortsætte med at eksistere i danskernes bevidsthed og hverdag? Og kan vi stramme os an og stå lige så meget sammen, når det kommer til klimasind? Altså dér, hvor vi sætter hensynet til klimaet højere end egne interesser.

Det må tiden vise.

Jeg vil ikke skrive så meget om indholdet i dette magasin, blot love at det indeholder lige dele samfundssind og klimasind. Resten må du selv læse dig til.

Artiklen er en del af temaet Magasinet Forsyning.

Kommenter på artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.094