23948sdkhjf

Satellitdata giver forsyningsselskaberne helt nye muligheder

Geopartner får økonomisk støtte af Den Europæiske Rumorganisation til at bearbejde komplekse satellitdata, der kan spare samfundet millioner af kroner.

Et konsortium bestående af landinspektørerne Geopartner, ingeniørvirksomheden Geo og forskningsinstituttet DTU Space tildeles som de første i Danmark støtte af Den Europæiske Rumorganisation, ESA, til at bearbejde og benytte data fra radarsatellitten Sentinel-1, som udgør en hjørnesten i EUs’ jordobservationsprogram, Copernicus.

Sentinel-1 satellitten monitorerer og indsamler data, som det indtil nu har været dyrt at købe sig til. Dataene kan omregnes til information om landbevægelser.

Gennem Styrelsen for Dataforsyning og Effektivisering, SDFE, stilles alle disse data til rådighed for alle interesserede. Men materialet er komplekst, og kræver ekspertviden for at aflæse og udnytte det fuldt ud.

- Med den økonomiske støtte sikret har vi nu i samarbejde med vores partnere midlerne til for alvor at udnytte satellitdataene fra SDFE til gavn for vores kunder og alle institutioner, der arbejder med klimatilpasning og terrænbevægelser i Danmark, siger Søren Holst, bestyrelsesformand i Geopartner Landinspektører

Udover de tre hovedaktører er forsknings- og videncenteret Klimatorium i Lemvig strategisk partner i projektet og vil gennem sit netværk støtte formidling og samarbejde med universiteter, erhvervsliv og den offentlige sektor.

Fra brandslukning til langsigtede investeringer

Terrænændringer har stor betydning for blandt andet kystsikring, kloaknetværk og forsyningssikkerheden overalt i landet. Opmålingerne af terrænændringer har dog, inden tilgangen af det nye data, været en langsommelig proces med mange manuelle opmålinger og flere års dataindsamling.

Gennem Sentinel-programmet får man nu adgang til opdaterede data hver sjette dag, hvilket giver mulighed for overvågning af landbevægelser tættere på realtid.

- Tidsperspektivet for vores arbejde bliver væsentligt forbedret. Tidligere har man ofte reageret retrospektivt på terrænændringer. Nu kan vi i stedet hjælpe kunderne med at planlægge proaktivt langt ud i fremtiden gennem terrænscreeninger tættere på realtid og med detaljerede oplysninger for store områder, som vi kan følge dynamisk. Det vil på sigt give helt nye muligheder, siger Søren Holst.

Den 17. januar holdt Geopartner, Geo og DTU Space kick-off på projektet, der løber frem til starten af 2022. ESA-støtten gives til udvikling af projekter, som kommer samarbejdspartnerne i konsortiet og ESA til gode i forbindelse med brugen af radarsatellitdata fra Sentinel-programmet.

Artiklen er en del af temaet Magasinet Energy Supply.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109