23948sdkhjf

Vandalf står på skuldrene af Gandalf: Skal finde giftstoffer i spildevandet

Hver dag anvender virksomheder, landbrug og husholdninger i hele Europa mere end 100.000 forskellige kemikalier. Og hvert år føjes 1.000 nye til. Mange af disse er giftige og ender desværre i spildevandet.

I det forholdsvist nye projekt Vandalf, der står på skuldrene af et det igangværende projekt Gandalf, vil en række danske og interantionale forskere i samarbejde med virksomheder og offentlige myndigheder udvikle en analysemetode, som enkelt og effektivt kan finde frem til giftstofferne i spildevand og drikkevand.

Metoden skal afgøre om spildevandet, når det ledes ud fra renseanlægget, indeholder kemikalier i mængder, der er giftige.

Projektet støttes af Innovationsfonden med 22 millioner kroner. 

Kendte og ukendte stoffer
Analyser af spildevand foregår i dag typisk ved, at man undersøger spildevandsprøverne for en række standardstoffer. Altså allerede kendte giftstoffer.
I forbindelse med den nye metode, der skal udvikles, kan man tage et kemisk fingeraftryk af vandprøven. Når det kombineres med mål for vandprøvens giftighed vil det være muligt at afsløre eventuelle giftstoffer.

Altså kan man ved hjælp af det kemiske fingeraftryk kombineret med viden om den pågældende prøves giftighed identificere alle de stoffer, der bidrager til giftigheden.

Også dem man ikke vidste, man ledte efter.

- Det helt unikke ved metoden er at søge efter gifthed frem for kendte kemikalier. Metoden vil kunne sikre miljøet og forbrugerne mod fremtidige ”hovsa-opdagelser” af giftige kemikalier, man ikke havde tænkt på at lede efter. Vi får en langt større sikkerhed for at finde de giftstoffer, der kan være problematiske i spildevandet, siger projektleder Jan H. Christensen, der er professor ved Institut for Plante- og Miljøvidenskab på Københavns Universitet og tilføjer: 

- Når vi ved det, har vi et bedre grundlag for at forhindre, at de bliver ledt ud, for at finde mindre skadelige alternativer, samt for at optimere vores rensningsteknologier, så de fjerner de giftige stoffer.

Vandalf skal understøtte vækst
Hos miljølaboratoriet Eurofins, der medvirker i projektet, er der store forventninger til den løsning, parterne skal have skruet sammen. 

- Dansk miljøteknologi er i dag en meget betydelig sektor, både hvad angår omsætning, eksport og antallet af arbejdspladser. Sektoren forventer stor vækst i de kommende år, og den udvikling vurderer vi, at et projekt som Vandalf kan være med til at understøtte, siger udviklingschef Peter B. Mortensen fra Eurofins Miljø A/S.

Spildevandsselskaberne Biofos og VandCenter Syd er partnere i projektet. 

De øvrige partnere i projektet er Institut for Fødevarevidenskab, Dansk Miljøportal, MSCi, og Københavns Kommune. Derudover bidrager Swiss Federal Institute of Aquatic Science and Technology (Eawag), Sveriges Landbrugsuniversitet og Miljø- og Fødevareministeriet.

Fakta

Projektperiode: 2019 - 2023

Innovationsfonden støtter med 22 mio. kr.

Samlet budget er 39,5 mio. kr.

Vandalf indgår i Grand Solutions-programmerne under Innovationsfonden

Artiklen er en del af temaet Magasinet Energy Supply.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.267