23948sdkhjf

Halicon har succes med reduktion af ledningstab

En række danske varmeforsyningsselskaber har med hjælp fra Halicon reduceret ledningstabet med op til 16%. Manden bag Halicon-løsningen er formanden for Lading-Fajstrup Varmeforsyningsselskab.
Sten Linnell er formand for Lading-Fajstrup Varmeforsyningsselskab. Samtidig er han opfinder af tre nye løsninger til reduktion af ledningstabet hos de danske varmeværker.

- Det er jo ikke ligefrem nogen nyhed, at der tabes varme i rørene ud til kunderne, men jeg tænkte, at det varmespild måtte kunne reduceres. I Lading-Fajstrup har vi arbejdet på denne reduktion i tre år, og i dag kan vi se resultatet både her på Lading-Fajstrup Varmeforsyningsselskab og nu også på andre værker rundt om i Danmark, siger Sten Linnell, der i 2007 kvittede sit job som programmør af økonomisystemer og gav sig til at arbejde fuld tid med fjernvarme.

Besparelse på 16 procent
Lading-Fajstrup Varmeforsyningsselskab har installeret alle tre produkter som forhandles af Halicon, hvor Sten Linnell fungerer som salgsingeniør og opfinder.

Det ene er en serviceordning, hvor værket sender forbrugerdata til Halicon som analyserer dem og finder installationer med fejl. Efterfølgende rekvireres et VVS-firma, der er certificeret i Fjernvarmens Serviceordning, til at udføre et lille serviceeftersyn. Derved får værket serviceret de husstande, hvor der er fejl i fjernvarmeanlægget. På den måde har varmeværket i Lading-Fajstrup med 208 tilsluttede forbrugere kunnet reducere returløbstemperaturen om sommeren fra 42 grader til 35 grader, hvilket svarer til et reduceret ledningstab på 10 procent.

- Samtidig har vi installeret Intelligente Omløb, som også indeholder temperatur- og trykfølere, så vi nu kan måle, hvad der sker ude i ledningsnettet, og vi kan se, om der er tilstrækkelig trykdifference, siger Sten Linnell, som med det tredje produkt – en TempOp temperatur optimering – kan styre fremløbstemperaturen.

Samlet set har de tre produkter givet Lading-Fajstrup Varmeforsyningsselskab et reduceret ledningstab på 16 procent.

Løsningen fra Halicon breder sig
Det er imidlertid langt fra kun Lading-Fajstrup Varmeforsyningsselskab, der kan se fordelene ved Halicon-produkterne. Asger Pedersen er driftsleder på Gylling-Ørting-Falling Kraftvarmeværk mellem Aarhus og Horsens, og han er netop nu i færd med at installere systemet.

- Jeg kan af gode grunde endnu ikke evaluere effekten, men der er ingen tvivl om, at det giver et langt bedre overblik end hidtil, og jeg kan se et meget stort potentiale. Vi får blandt andet mulighed for at styre hvert enkelt omløb via et skærmbillede, og dermed kan vi nemt øge forbrugernes komfort, siger Asger Pedersen, der peger på at værkerne ikke altid kan levere det lovede.

- Der er et ledningstab, som gør, at enkelte forbrugere – typisk dem, der bor yderst på i ledningsnettet – ikke altid har den optimale temperatur. Der kan også være industrivirksomheder, som har brug for varmt vand på specielle tidspunkter på døgnet, som i dag har nogle udfordringer. Vi får nu et helt andet overblik og kan i højere grad styre flowet, og det giver en langt bedre udnyttelse af ressourcerne, siger Asger Pedersen.

Økonomiske perspektiver
Nyheden er også nået til Kraftvarmeværk Hyllinge og Menstrup ved Næstved, hvor formand Helge Christensen blandt andet fokuserer på de økonomisk perspektiver.

- Udregningerne viser, at vi kan spare omkring 200.000 kroner om året, og set i forhold til en investering i omegnen af 250.000 kroner bliver det meget hurtigt et temmelig interessant regnestykke, siger formanden, som samtidig forventer, at systemet kommer til at få en positiv betydning for returvandets temperatur.

- Når vi får justeret den, stiger vores el-produktion, så der er mange gevinster at hente, siger Helge Christensen.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078