23948sdkhjf

Grønne borgmestre vil øge millionudgift til gamle brændeovne

Få 2.000 kroner for at skrotte din gamle brændeovne. Det tilbud fremsatte Miljøstyrelsen i februar sidste år – og det har knap 14.000 danskere taget imod i løbet af det seneste års tid, fortæller AC-tekniker Ole Moeslund fra Miljøstyrelsen til Energy Supply.

Statskassen har dermed brugt omkring 30 mio. kroner på at skrotte gamle brændeovne. Og står det til borgmestrene i landets største kommuner, skal udgiften øges markant.

Vil hæve skrotpræmie
- Jeg tager ikke brændeovnen fra nogen. Men jeg vil gerne gøre det rigtigt attraktivt at skille sig af med ovnen, og jeg vil gerne sikre, at der ikke kommer nye brændeovne til, sagde Københavns overborgmester, Frank Jensen (S), i november til Jyllands-Posten.

Her foreslog han at hæve skrotpræmien fra 2.000 til 5.000 kroner. Det er ingen dum idé, mener borgmesterkollega Peter Rahbæk Juel (S) fra Odense.

- Det kan der være god fornuft i, så incitamentet er større til at få skrottet nogle af de ældste og mest forurenende brændeovne. Men om det økonomisk kan lade sig gøre, er op til Christiansborg, siger han til Energy Supply med henvisning til, at den nuværende pulje for skrotpræmier er berammet til knap 43 mio. kroner.

Høringsfrist udløber i dag
De to borgmestre har – sammen med Århus-borgmester Jacob Bundsgaard (S) – på det seneste talt for et forbud imod brændeovne i områder, der er særligt partikelforurenede. Og i dag udløber høringsfristen for et lovforslag, der stiller krav om obligatorisk udskiftning af gamle brændeovne ved ejerskifte af bolig.

Forslaget blev i første omgang viftet til side af daværende Miljø- og Fødevareminister, Jakob Ellemann-Jensen (V), men hans afløser, Lea Wermelin (S), ser anderledes positivt på forslaget.

Hun oplyste i november, at der ikke eksisterer specifikke EU-regler, der forbyder Danmark at indføre et forbud imod brændeovne.

- Medlemsstaterne har derfor mulighed for at indføre nationale regler herom, når blot forbuddet er i overensstemmelse med EU-rettens regler og principper om varernes fri bevægelighed. Hvorvidt et nationalt forbud imod brændeovne i huse med fjernvarme kan indføres i overensstemmelse med disse regler og principper, vil i alle tilfælde afhænge af den konkrete udformning af forbuddet.

Læs mere om sagen her:

Brændeovns-direktør: - Vil ikke udskriges som dræbere

Millioninvestering skal lukke debat om farlige brændeovne

Ny opfindelse kan redde brændeovne fra forbud

Kommenter artiklen (1)
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.125