23948sdkhjf

Ørsted vil have CO2-neutrale kabler, vindmøller og fundamenter

Ørsteds samlede klimaaftryk består af to dele. Den ene del er selskabets egen udledning fra energiproduktion og drift. Den anden del er den udledning, der kommer fra selskabets energihandel samt varer og tjenesteydelser i forsyningskæden.

Mens selskabets energiproduktion og drift er godt på vej til at blive CO2-neutral i 2025, vil selskabet nu også reducere CO2-udledningen fra energihandel og forsyningskæde.

Målet er at halvere udledningerne frem mod 2032 og nå en nettoudledning på nul i 2040.

- Det bliver en udfordring at nå et CO2-neutralt samlet klimaaftryk i 2040, og det kommer til at kræve en betydelig innovation i alle dele af vores forsyningskæde. Mange af de grønne teknologier, der skal til for at reducere udledningen fra forsyningskæden, findes allerede, men de kan endnu ikke konkurrere på pris. Med vores 2040-mål ønsker vi at fremme den fornødne innovation, for at sikre at de grønne teknologier modnes i de brancher, der leverer til os, siger administrerende direktør Henrik Poulsen.

Vindmøller, fundamenter og kabler
Som et led i at gøre selskabets forsyningskæde CO2-neutral, lancerer Ørsted nu et program for at engagere de strategiske leverandører, der ligger i de mest CO2-intensive kategorier af Ørsteds forsyningskæde.

- Det er en betydelig opgave at reducere udledningen i forsyningskæden inden for vedvarende energi. Hvis vi skal nedbringe udledningen i det tempo og omfang, videnskaben kræver, bliver virksomhederne nødt til at samarbejde på tværs af deres forsyningskæder. Derfor beder vi nu vores brancheførende leverandører om, at vi sammen bringer den globale grønne omstilling op i fart, siger Henrik Poulsen.

De strategiske leverandører er dem, der producerer vindmøller, fundamenter, transformerstationer og kabler.

- Disse komponenter fremstilles blandt andet i stål, aluminium og kobber, som kræver meget energi at udvinde og bearbejde. Den næststørste udledningskilde i forsyningskæden er de fossile brændstoffer, som bruges af de skibe, der transporterer og installerer komponenterne på havet, skriver Ørsted i en pressemeddelelse.

Vis mig dit klimaregnskab
Ørsted har over 22.000 leverandører. De strategiske leverandører tegner sig for 50 procent af selskabets samlede indkøb.

I leverandørprogrammet beder Ørsted sine strategiske leverandører om at:

  • Oplyse deres egen udledning og fastsætte videnskabeligt baserede mål for CO2-reduktion.
  • Anvende el fra 100 procent grønne energikilder i produktionen af vindmøller, fundamenter, kabler, transformerstationer og komponenter
  • Optimere deres nuværende flåde og lægge en plan for, hvordan fartøjerne kan sejle på grøn energi.

Ørsted opfordrer desuden de resterende leverandører til også at reducere deres varers og tjenesteydelsers klimaaftryk og styrker samtidig bæredygtighedskriterierne i selskabets udbud. 

Mål i Ørsteds CO2-reduktionsprogram

2023

  • Komplet udfasning af kul. I løbet af de seneste ti år har Ørsted lukket tre kulfyrede kraftværker i Danmark. Kraftværker med en central rolle i produktionen af varme til danske husstande og industrien er blevet omstillet fra kul til certificeret bæredygtig biomasse. Det sidste kulfyrede kraftværk bliver lukket i 2023.

2025

  • CO2-neutral drift og energiproduktion.
  • Ved at udfase fossile brændstoffer og installere 20 GW vedvarende energi vil CO2-udledningen være nedbragt med mindst 98 % i 2025 sammenlignet med 2006.
  • CO2-udledningen skal reduceres yderligere og mere end 98 % ved at udskifte hele selskabets bilpark med elbiler i overensstemmelse med EV100-kravene og finde yderligere reduktionsmuligheder i energiproduktionen og driften.
  • Kompensere mulig resterende udledning gennem verificerede og målbare CO2-kompenserende projekter.

2030

  • Opføre mere end 30 GW grøn energi på tværs af teknologier - nok til at levere strøm til mere end 55 millioner mennesker.

2032

  • Reducere udledningen fra forsyningskæde og energihandel med 50 % sammenlignet med 2018 for at sikre, at udledninger på tværs af Ørsteds samlede klimaaftryk reduceres i overensstemmelse med målsætningen om 1,5 °C.

2040

  • Opnå et CO2-neutralt samlet klimaaftryk ti år hurtigere end krævet for at nå målsætningen om 1,5 °C ved at fjerne den resterende udledning fra forsyningskæde og energihandel.

Kilde: Ørsted

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094