23948sdkhjf

Grønne byggematerialer stiller større krav til arkitekten

Arkitektens fremtid og fokus har flyttet sig fra form og æstetik til integration af nye grønne byggematerialer og et større ansvar for udvikling, folkesundhed og hollistisk byggeri.
- Som arkitekter har vi i dag et langt større ansvar, siger Kasper Guldager, direktør for arkitektfirmaet 3XNs udviklingsafdeling. Her mener han ikke blot ansvaret for stregerne på papiret og bygningens pænhed.

Arkitektens ansvar har bred sig som ringe i vandet og dækker nu hele spektret fra udvikling og integration af byggematerialer, over energiforsyningen og reduktion af en bygnings CO2-udslip til den generelle folkesundhed.

Ansvar for integration af nye byggematerialer
Som arkitekt har man et ansvar for permanent at fokusere på grøn innovation, mener Kasper Guldager, der gør en dyd ud af konstant at scoute markedet for nye bæredygtige byggematerialer - også selvom om udviklingen i dag foregår i raketfart, og at nye materialer støder til markedet i hobetal.

- Det er vores ansvar at integrere nye byggematerialer i byggeriet. Vi har så store muligheder i dag - også for at sætte vores helt specifikke aftryk på et byggeri - men det kan være svært at komme til bunds, da der hele tiden popper nye byggematerialer op, siger han og tilføjer:

- Vi skal være med til at hjælpe nye byggematerialer i vej - ikke bare ved at udvælge og integrere dem i en given byggeproces - men også ved at gå forrest når det kommer til udvikling.

Ansvar for udvikling af nye byggematerialer
3XN udvikler ofte byggematerialer specifikt til opgaven. I forbindelse med opførelsen af Den blå planet har man været med i udviklingen af en speciel uv-opløselig lak. Derudover har 3XN leget med design af nye biokompositter.

Men der skal være en mening med udviklingen, siger Kasper Guldager og understreger:

- Vi skal jo ikke udvikle bare for at udvikle. Derfor opfinder vi jo heller ikke en ny rockwool hver gang.

For at lette udviklingsprocessen har Kasper Guldager og 3XN samlet sig et helt netværk af professionelle, der kan og vil være med til at bære udviklingen af byggematerialer videre.

Ansvar for folkesundhed & indeklima
I dag er fokus for byggeriet primært på energiforsyningen og bygningens CO2-udslip, og selvfølgelig på hvordan førstnævnte optimeres og sidstnævnte reduceres. Men Kasper Guldager efterlyser et lidt andet fokus.

- Jeg vil gerne have en mere hollistisk tilgang til byggeriet, både til materialer og bæredygtighed. Jeg mangler lidt en erkendelse af, at et fokus på indeklima, arbejdsforhold og sundhed – blandt andet gennem valget af byggematerialerne – kan være med til at påvirke folkesundheden, siger han.

Arkitekterne i dag skal således være yderst opmærksomme på, at det virkeområde, der tidligere havde form og æstetik som omdrejningspunkt, har flyttet sig voldsomt.

- Vi har en mulighed for at påvirke de bygninger vi opfører i en positiv retning, således at bygningen giver et positivt aftryk ikke bare på dem, der bor eller arbejder i dem, men også på den omkringliggende natur, slutter han.

Kasper Guldager taler om Grøn Innovation i Arkitektur på Building Green, torsdag den 13. oktober 2011, kl. 10.30-11.00.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.127