23948sdkhjf

8 MW varmepumpe fra Herning: Fors vil udnytte varmen i spildevandet

- Vi er meget glade og stolte over at vi netop har fået kontrakten i hus på et stort varmepumpeprojekt for Fors A/S.

Sådan skriver den vestjyske virksomhed Aktive Energi Anlæg (AEA) på Facebook.

AEA skal levere en varmepumpe med en effekt på 8 MW varme til Bjergmarken Renseanlæg i Roskilde Kommune. Varmepumpen skal udnytte varmen i spildevandet til fjernvarme.

- Med dette projekt følger vi det gode eksempel fra Kalundborg Forsyning, hvor vi leverede Danmarks største varmepumpeanlæg. Det blev naturligvis fejret med både kage og champagne. Kontrakten kom i hus efter godt forarbejde af AEA’s salgsteam med Bjarne Christensen i spidsen, skriver AEA.

Fra fjord til fjernvarme
Hos Fors vil det ikke alene være en økonomisk gevinst, at man nu kan komme videre med projektet, som blev godkendt af politikerne i Roskilde Kommune i starten af oktober.

- Vi har noget renset spildevand, som er varmt, og som vi pt. udleder i fjorden, der ikke har gavn af varmen. Nu kan vi i stedet udnytte den varme direkte til at lave grønnere fjernvarme til vores kunder. Det giver jo bare god mening på så mange planer, udtaler projektleder hos Fors Lærke Ærenlund i en artikel på forsyningsselskabets hjemmeside.

Udover at varmepumpen udnytter varmen, så vil en positiv sideeffekt også være større biodiversitet qua et bedre fjordmiljø. Det vil det, da varmepumpe-anlægget også efterfiltrerer spildevandet, som fjerner en stor del af fosfor og suspenderede stoffer i udløbsvandet, hvilket er en fordel for både fugle og fisk.

- Men det er ikke de eneste gevinster. For når vi tilfører varmt vand til fjernvarmenettet fra Bjergmarken Renseanlæg, vil det medføre, at temperaturen og derved også varmetabet i hele hovedcentral-nettet kan sænkes. Og derved sparer vi endnu flere penge til fordel for vores kunder, fortsætter Lærke Ærenlund.

Varmepumpen vil resultere i, at 14 pct. af den samlede mængde fjernvarme i Roskilde bliver grønnere og samtidig lokalt produceret. Det svarer til 3500 husstandes årlige fjernvarmeforbrug.

Ultimo september
Fjernvarmen produceres ved at hive varmen ud af det færdigrensede spildevand på Bjergmarken Renseanlæg, som dagligt håndterer spildevand fra ca. 50.000 kunder.

Fjernvarmen bliver herefter ført fra renseanlægget til Møllehusvej, hvor varmen bliver sendt videre ud i det eksisterende fjernvarmenet.

Det bliver projektleder Sven Eric Sørensen fra AEA, der skal styre slagets gang - i tæt samarbejde med underleverandørerne ICS, Østermark, Skatek, Thy Varme og Stålteknik samt Niras.

Der vil være opstart på byggepladsen primo januar. Anlægget skal efter planen være i drift senest november 2020.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125