23948sdkhjf

Grøn varme til alle

Alle danskere skal have adgang til grøn varme. Ikke blot dem, der bor i områder, hvor fjernvarme er det naturlige valg.

I dag opvarmes 500.000 danske boliger med fossile brændsler. Det kan de danske fjernvarmeselskaber gøre noget ved. For de knap 400 danske fjernvarmeselskaber rundt om i landet har en lang erfaring med at levere stabil, generelt billig og i stigende grad grøn varme.

Derfor har Dansk Fjernvarme med visionen om ”Grøn varme til 500.000 boliger” lanceret et nyt koncept, der skal bidrage til at nå de ambitiøse klimamål, som regeringen har sat i forbindelse med en ny klimalov.

En del  af de 500.000 boliger kan konverteres til fjernvarme. Men også de steder, hvor fjernvarmen ikke kan nå ud, skal have tilbud om grøn varme. Til de  boliger er vi nødt til at tænke i andre løsninger. Og det skal fjernvarmeselskaberne hjælpe med – med inspiration fra den gode ide fra Trustrup-Lyngby varmeværk på Djursland, hvor man har etableret andelsselskabet Nærvarmeværket.

En varmepumpe kan være en stor investering for en enkelt husstand. Derfor går konceptet ud på at etablere en række regionale andelsselskaber med både lokale fjernvarmeselskaber og kunder som andelshavere, der kan tilbyde grøn varme til boligejere på samme fordelagtige måde som fjernvarme. Andelsselskaberne installerer, ejer og vedligeholder de individuelle varmepumper, mens boligejeren står for afregningen af den el, som varmepumpen bruger.

Skal vi nå i mål, kræver det omstilling af 30.000-40.000 boliger om året frem mod 2030. Så der er bare med at komme i gang.

I januar afholder Dansk Fjernvarme tre temadage rundt om i landet, hvor konceptet præsenteres.  

”Grøn varme til 500.000 boliger” er Dansk Fjernvarmes bidrag til at imødekomme de ambitiøse klimamål, regeringen – med opbakning fra stort set alle partier i Folketinget – har sat i forbindelse med den nye klimalov.

Fjernvarmen i Danmark består allerede af over 60 procent vedvarende energi. Og det er ambitionen, at hele fjernvarmen skal blive CO2-neutral i 2030. Fjernvarmesektoren kan således bidrage med op mod halvdelen af den samlede CO₂-reduktion, der skal opnås inden 2030. Det vil med andre ord være et vigtigt skridt på vejen, hvis fjernvarmeselskaberne kan sikre grøn varme til den halve million boliger med individuel opvarmning baseret på fossile brændsler.

Artiklen er en del af temaet Klumme.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094