23948sdkhjf

Fremtidens biokedler testes på Forskningscenter Foulum

Med opførslen af et stort laboratorium til test og udvikling af nye kedler står forskere ved Forskningscenter Foulum parate til at imødekomme den øgede interesse for afbrænding af biobrændsler.
Producenter af biokedler til afbrænding af halm, fiberfraktioner og energiafgrøder får nu en værdifuld samarbejdspartner i form af Forskningscenter Foulum ved Viborg, der åbner et såkaldt kedellaboratorium, skriver Det Jordbrugsvidenskabelige Fakultet.

Kedelproducenter forbedrer teknikken
Laboratoriet har blandt andet til formål at indgå i samarbejder med producenter af kedler, så de kan forbedre og justere deres kedler, så udnyttelsen af brændslet gøres bedre.

- Fyringsteknisk kan vi hjælpe producenterne med at optimere nyttevirkningen af kedlerne. Vi har over de seneste 30 år set, at nyttevirkningen af et halmfyr er gået fra 30 procent til omkring 80 procent i dag. Der kan vi måske hente lidt mere, men det største fokus bliver at skabe grundlaget for, at skadelige stoffer ikke ledes ud i naturen, forklarer akademisk medarbejder Erik Fløjgaard Kristensen, der sammen med landbrugstekniker Jens Kristian Kristensen den 21. september står bag et åbningsarrangement, hvor en række forskere og kedelproducenter deltager.

Han fortæller, at avanceret måleudstyr er forskernes redskaber til at bistå producenterne i at optimere deres kedler. Ambitionen er i nær fremtid at investere i målere, der også kan håndtere CO2, NOx, kulbrinte og SO2. Det vil gøre laboratoriet meget komplet i forhold til ydelser, der kan stilles til rådighed for producenterne samt anvendes i forsknings- og udviklingsprojekter.

Forventninger til test-laboratoriet
- Vi forventer, at der fremover vil komme firmaer til os, som vil have testet deres produkter eller vil indgå i projekter, hvor målet er at forbedre kedlernes funktioner, forklarer Erik Fløjgaard Kristensen.

Han forventer, at fremtiden vil byde på en stærkt stigende interesse for biokedler, da mængden af fossile brændsler som bekendt mindskes dag for dag. Foruden en øget mængde af energiafgrøder som poppel, elefantgræs og pil, der kan bruges til afbrænding i en biokedel, er der også mulighed for at afbrænde den fast fiberfraktion fra separeret og afgasset gylle samt andre alternative biomasser som eksempelvis bagasse og restprodukter fra palmeolieproduktion.

- Der er ingen tvivl om, at vi vil komme til at se en øget anvendelse af biokedler, og derfor er det vigtigt, at vi kan bistå erhvervet med effektiviseringer til gavn for samfundsøkonomien, men også i forhold til at sikre en mindskelse af emissioner, siger Erik Fløjgaard Kristensen.

Erik Fløjgaard Kristensen oplyser, at måleudstyret i laboratoriet kan håndtere kedler med en ydelse op til 1 MW. I laboratoriet er opstillet en 200 kW biomassekedel, der blandt andet levere varme til opvarmning af forskningscentrets nærliggende biogasreaktor.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093