23948sdkhjf

Lad os dele sol og vind lige med Power-to-X

Dette er et debatindlæg skrevet af Glenda Napier fra Energy Innovation Cluster.

Holdninger står derfor for hendes regning

På tværs af Folketingets fløje er der bred opbakning til regeringens ambition om at reducere Danmarks udledning af drivhusgasser i 2030 med 70 procent i forhold til vores udledningsniveau i 1990.

Det er en flot og ambitiøs målsætning, men også en målsætning, som stiller flere spørgsmål, end den giver svar. Som regeringens eget forståelsespapir med sit parlamentariske grundlag udtrykte det:

- Det vil kræve virkemidler, vi endnu ikke kender.

Der kommer givet ny innovation og banebrydende energiteknologier i fremtiden, men en del af de nye virkemidler kan vi faktisk allerede skimte i horisonten. Og udsigten er elektrisk. Hvis EU skal reducere sine emissioner med 95 pct. i 2050, skal det endelige energiforbrug understøttes af 60 pct. elektrificering.

I dag er tallet 22 procent, viser tal fra Eurelectric, den europæiske sammenslutning af elforsyningsselskaber.

For at dele sol og vind lige, så der er grøn energi til alle, er vi nødt til at blive bedre til at lagre den fluktuerende energi. Og her er innovativ energilagring og Power-to-X er en del af løsningen.

Med Power-to-X omdannes den del af vindenergien, som ikke umiddelbart kan indgå direkte i elektrificeringen, til et alternativ, der kan lagres og anvendes, når behovet er der. X’et står for ammoniak, metanol, biobrændsel, gasser eller varme, f.eks., og åbner op for en vifte af nye anvendelsesmuligheder.

Power-to-X har, i sine forskellige former, potentialet til at blive helt centrale elementer i at øge andelen af grøn energi. Kan vi fokusere på at videreudvikle og udnytte de potentialer, der ligger her, vil vi løfte værdien af dansk havvind og dermed reducere vores CO2-aftryk og nå nærmere målet om en reduktion på 70 procent.

I Energy Innovation Cluster arbejder vi tæt sammen med industrien om at løse morgendagens udfordringer. Vi samarbejder med de mest innovative Power-to-X-virksomheder om teknologiske løsninger til at producere ”X” af vindenergi. Det kommer til at fylde en del i vores innovationsprojektportefølje nu og fremover. Vi undersøger også mulighederne for at reducere emissioner fra den danske olie- og gasproduktion, som allerede er verdens laveste. Vi har indledt et tæt samarbejde med House of Energy og Hydrogen Valley, der begge er bannerførere indenfor Power-to-X.

Vi ved, at verdens årlige el-efterspørgsel kan dækkes af havvind, og at vores del af Nordsøen kan blive en hjørnesten i fremtidens energiforsyning.

Kan vi med en øget elektrificering af samfundet sikre, at den producerede strøm bliver brugt, og at overproduktionen bliver lagret, og kan vi gennem Power-to-X konvertere strømmen til brint, gas, elektro-fuels og lignende, som kan give flytrafik og skibsfart et grønt løft, så når vi både vores reduktionsmål og skaber samtidig en innovativ erhvervsudvikling i absolut verdensklasse. 

Artiklen er en del af temaet Klumme.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11